In de sinds een jaar opgerichte versnellingstafel werkt de gemeente Lelystad samen met projectontwikkelaars, ontwikkelende bouwers en aannemers aan versnelling van de woningbouw. Deze aanpak begint zijn vruchten af te werpen, zoals bij Campus Midden. Hoewel de prognose voor 2025 in de kwartaalrapportage voor het vierde kwartaal 2025 helaas nog naar beneden moet worden bijgesteld, verwacht de gemeente voor 2026 en 2027 een significante toename in de woningbouwproductie van gemiddeld ruim 1.000 woningen per jaar.
Sommige projecten die oorspronkelijk gepland waren op te leveren voor het laatste kwartaal van 2025, worden nu verwacht opgeleverd te worden in het eerste kwartaal van 2026.
De meeste projecten die oorspronkelijk nog voor 2025 gepland stonden, zijn al in gang gezet, maar ondervinden uitdagingen die een verschuiving in de planning veroorzaken. Zo speelt bij een project van 78 woningen de oplevering van bouwrijpe grond een rol, mede door afstemming over de aanleg van kabels en leidingen met externe partijen. De prognose op te leveren woningen wordt daarmee voorzichtigheidshalve van 702 naar 401 bijgesteld.
Factoren, zoals netcongestie, bezwaarprocedures, financieringsvraagstukken en de aanwezigheid van beschermde diersoorten beïnvloeden de planning van de woningbouw. Om deze uitdagingen effectiever aan te pakken, werkt de gemeente sinds vorig jaar samen met projectontwikkelaars, ontwikkelende bouwers en aannemers in de zogenoemde Lokale Versnellingstafel. Deze samenwerking richt zich op het structureel identificeren en oplossen van knelpunten binnen woningbouwprojecten.
De nieuwe aanpak met één loket voor private initiatieven en PPL bij grote projecten op gemeentegrond, waarbij de markt een grotere rol speelt, kan de doorlooptijd met 5-7 jaar verkorten ten opzichte van de traditionele werkwijze. De eerste projecten waarbij de nieuwe werkwijze is toegepast in 2024 starten in het eerste en tweede kwartaal van 2026. Wethouder Dennis Grimbergen benadrukt: "De samenwerking aan de Lokale Versnellingstafel, is een heel positieve ontwikkeling waar betrokkenheid en vertrouwen grote rol spelen. Het stelt ons in staat om sneller te schakelen, obstakels efficiënt aan te pakken en de woningbouwproductie te versnellen. Dat gaan we echt merken vanaf 2026."
Vanaf 2026 verwacht de gemeente een significante toename in de woningbouwproductie. De raming voor de jaren vanaf 2026 staat op gemiddeld meer dan 1.000 woningen per jaar, waarbij vooral Zuiderhage een belangrijk aandeel zal leveren in de aantallen. Wel geeft de gemeente aan dat de zekerheid over exacte opleverdata afneemt naarmate de horizon verder ligt.
Om de bouwproductie verder te verhogen, zal de gemeente dit voorjaar tenders uitzetten voor verschillende projecten die in de komende jaren gerealiseerd worden. Daarnaast wordt er meer gebruik gemaakt van marktconsultaties, zoals bij de recente tender voor de laatste bouwblokken bij Bataviahaven. Dit draagt eraan bij dat projecten vanaf de ontwerpfase efficiënter worden doorlopen, wat de snelheid van de woningbouwproductie ten goede komt.