Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Verplicht alle gemeenten om vleermuizenonderzoek te doen

Alle gemeenten in Nederland moeten verplicht worden om ecologisch onderzoek te doen naar de aanwezigheid van vleermuizen of andere beschermde diersoorten. Dit geeft huiseigenaren de garantie dat ze hun huis kunnen isoleren zonder dat ze zelf een duur onderzoek hoeven te doen. Vereniging Eigen Huis heeft dit laten weten in een reactie op het voorstel van de overheid over natuurlijkvriendelijk isoleren.

VEH 8 september 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het demissionair kabinet komt met het voorstel naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde onlangs dat ecologisch onderzoek naar vleermuizen verplicht is voordat je een spouwmuur isoleert. Hierdoor dreigt spouwmuurisolatie stil komen te liggen. De overheid is nu met een plan gekomen om gemeenten te stimuleren ecologisch onderzoek te doen voor hun hele grondgebied en maatregelen te nemen ter bescherming van vleermuizen. Vereniging Eigen Huis vindt deze stimulering onvoldoende omdat het niet de garantie geeft dat elke gemeente onderzoek uitvoert. Om te voorkomen dat een duur en tijdrovend ecologisch onderzoek bij de individuele huiseigenaar komt te liggen, moeten alle gemeenten verplicht worden om ecologisch onderzoek te doen.  

Versnelde aanpak nodig 

Het isoleren van woningen is juist nu extra belangrijk, gezien de nog altijd hoge energietarieven, de naderende winter en de ambities die zijn gesteld met het nationaal isolatieprogramma. Omdat ecologisch onderzoek veel tijd kost, is er in de tussentijd een tijdelijke aanpak nodig zodat huiseigenaren ook op korte termijn hun spouwmuur kunnen isoleren zonder de wet te overtreden. 

Subsidie extra kosten noodzakelijk

Bij de natuurvriendelijke aanpak die de overheid voorstelt zijn huiseigenaren verplicht om onder andere ‘exclusion flaps’ te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat vleermuizen nog wel naar buiten kunnen vliegen, maar de spouwmuur niet meer in kunnen. De extra kosten voor deze maatregelen, gemiddeld 750 euro, komen bij de huiseigenaar te liggen. Vereniging Eigen Huis vindt dat deze kosten volledig gesubsidieerd moeten worden zodat spouwmuurisolatie betaalbaar blijft. 

Reactie Vereniging Eigen Huis voorstel natuurvriendelijk isoleren (pdf)

Eigen Huis vreest voor hogere kosten en vertraging bij spouwmuurisolatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.