Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Veiligheidsprincipes kleinschalige EOS’en

De energietransitie en daarmee de elektrificatie van de samenleving vindt in hoog tempo plaats. Daarmee stijgt ook het gebruik van lithium-ion accu's als opslagmiddel voor energie. In toenemende mate gebeurt dit op kleinschalig niveau in de vorm van 'powerwalls' of 'thuisbatterijen'. Vanwege het ontbreken van veiligheidskaders, de relatieve onbekendheid bij diverse partijen van de risico's van lithium-ion accu's en de snelle groei van het aantal kleinschalige EOS'en heeft een groep van (praktijk)deskundigen uit het brandweerveld en het IFV enkele basisuitgangspunten voor de veiligheid van dergelijke systemen (veiligheidsprincipes) geformuleerd. 

IFV 12 januari 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het document bevat tien concrete tips voor de gebruikers van dergelijke kleinschalige Elektriciteit Opslag Systemen (EOS'en). Deze kleinschalige EOS'en worden gedefinieerd als een EOS met een capaciteit tussen 3 en 20kWh. Naast tips voor de gebruiker bevat het document ook adviezen voor de veiligheidsregio's c.q. brandweerregio's, verzekeraars en het bevoegd gezag. 

"De uitgangspunten die in dit document genoemd worden, bieden de gebruikers van deze systemen de mogelijkheid om veilig een kleinschalig EOS te plaatsen," vertelt Tom Hessels, junior onderzoeker Energie- en Transportveiligheid. "Ook geeft het document veiligheidsregio's, bevoegd gezag en verzekeraars uitgangspunten om - indien nodig - het gesprek aan te gaan met initiatiefnemers en gebruikers van deze EOS'en."

Actualisatie handreiking EOS > 20kWh.

Met de introductie van dit document is ook de reeds bestaande handreiking over Elektriciteit Opslag Systemen groter dan 20 kWh geactualiseerd. In lijn met de toekomstige PGS 37 en in analogie met de NFPA 855 is de ondergrens aangepast van 25 kWh naar 20 kWh. Ook zijn enkele definities aangescherpt.

Download het rapport Veiligheidsprincipes kleinschalige EOS'en

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.