Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Update maatregelen voor aanvullen verzoeken DSO

Sinds kort is er een nieuwe algemene set indieningsvereisten op de oefenomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) beschikbaar. Echter, als een initiatiefnemer een verzoek wil aanvullen dat hij vóór 2 november 2021 heeft ingediend, ontstaan er wachtrijen die vertraging en foutmeldingen veroorzaken voor andere initiatiefnemers in de oefenomgeving van het Omgevingsloket en in de Samenwerkfunctionaliteit.

Aan de slag met de Omgevingswet 19 november 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

We vinden dit erg vervelend en werken aan een structurele oplossing. We vinden het belangrijk dat overheden kunnen blijven oefenen met verzoeken. Daarom zullen we als tussentijdse maatregel om dit probleem op te lossen alle verzoeken verwijderen die vóór 2 november 2021 zijn ingediend. We verwachten deze maatregel in de loop van maandag 15 november uit te voeren.

Wachtrij en verstoringen na aanvullen verzoeken

Bij het aanvullen van verzoeken, zoals een vergunningaanvraag of melding, die zijn gedaan vóór 2 november, moet het Omgevingsloket de benodigde rijksregels eerst uit het archief van de oefenomgeving halen. Dit laadproces kan ongeveer 3 minuten duren. Hierdoor ontstaat er een wachtrij. Ook andere initiatiefnemers die op dat moment in het Omgevingsloket een verzoek aan het indienen zijn, kunnen dan te maken krijgen met een verstoring. (Zie ook ons eerdere bericht hierover op 10 november 2021.)

We hebben ondertussen de oorzaak van dit probleem gevonden en werken aan een structurele oplossing. Deze komt over 2 à 3 weken beschikbaar.

UPDATE: Verwijderen verzoeken van vóór 2 november

Onze kortetermijnoplossing die we afgelopen woensdag voorstelden, blijkt niet voldoende te werken. Ook andere initiatiefnemers kunnen hinder ervaren wanneer iemand een verzoek van vóór 2 november aanvult.

Maatregel voor de tussentijd

Wij zijn druk bezig om deze problemen zo snel mogelijk structureel oplossen. Als maatregel voor de tussentijd zullen wij alle verzoeken verwijderen uit het Omgevingsloket die vóór 2 november zijn ingediend. We verwachten deze maatregel in de loop van maandag 15 november 2021 uit te voeren.

De maatregel heeft tot gevolg dat initiatiefnemers die willen oefenen met het aanvullen van hun vóór 2 november ingediende verzoek, dit verzoek opnieuw moeten indienen. We snappen dat dit vervelend is voor deze initiatiefnemers. Met deze tussentijdse maatregel kunnen we echter naar verwachting voor alle initiatiefnemers de eerder ontstane wachtrijen en verstoringen oplossen.

Staan deze verzoeken van vóór 2 november inmiddels ook in uw lokale zaak- of vergunningensysteem of in de Samenwerkfunctionaliteit? Dan is ons dringende advies om deze zaken daar ook te beëindigen als u dat nog niet heeft gedaan of eventueel de status Ingetrokken te geven.

Wij vinden het heel vervelend voor de betrokken overheden dat het aanvullen van het verzoek hen nu extra tijd kost. Door nu voor deze oplossing te kiezen, zijn de verstoringen veroorzaakt door dit probleem hoogstwaarschijnlijk opgelost en kunnen overheden blijven oefenen met vergunningaanvragen en meldingen.

UPDATE 15 november 2021

Vanmiddag hebben we alle aanvragen die vóór 2 november 2021 zijn ingediend uit het Omgevingsloket verwijderd. Door deze maatregel zijn de hierboven genoemde verstoringen voor nu verholpen. Verzoeken die met de nieuwe algemene set worden ingediend, verlopen goed. We werken verder aan een structurele oplossing.

UPDATE 18 november 2021

Het verwijderen van de verzoeken die vóór 2 november 2021 waren ingediend heeft tot onze spijt niet voldoende geholpen. Om de verstoringen die er nog zijn op te lossen, is de maatregel ook nodig voor nieuwere verzoeken. Vrijdagochtend 19 november verwijderen we de verzoeken die tussen 2 en 19 november 2021 zijn ingediend uit het Omgevingsloket.

We werken verder aan een structurele oplossing.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.