Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Update Landbouwakkoord: Overeenstemming sectortafels

Donderdag is door de deelnemende organisaties aan het Landbouwakkoord overeenstemming bereikt over de invulling van de sectortafels. Vanmiddag zijn de uitnodigingen voor deze sectortafels verzonden vanuit het onafhankelijk secretariaat. Door de brede betrokkenheid van agrarische partijen uit de primaire sector en keten is er een goede basis voor een volgende stap.

LTO Nederland 23 december 2022

Nieuws

Met de zes sectortafels krijgen de diverse agrarische sectoren een volwaardige plek in het proces naar het Landbouwakkoord. De zes sectortafels bestaan uit: 1) melkvee- en kalverhouderij, 2) akkerbouw, vollegrondsgroenten en bollenteelt, 3) (glas)tuinbouw en sierteelt, 4) varkenshouderij, 5) pluimvee, en 6) multifunctionele landbouw, korte ketens en kleinere sectoren. De sectortafels bestaan uit een brede vertegenwoordiging van de primaire sector, de belangrijkste ketenpartijen, de twee tot drie meest betrokken overheden en twee natuurorganisaties per tafel.

Aan de sectortafels wordt de sectorspecifieke inhoud besproken. Vraagstukken zoals nieuw beleid en bijbehorende financiële middelen worden daar besproken. Vervolgens worden de uitkomsten integraal (‘inter-sectoraal’) besproken aan de hoofdtafel om tot een landbouwbreed perspectief te komen. Dit was ook de strekking van de ledenbrief (1) die vorige week door voorzitter Sjaak van der Tak naar de LTO leden was gestuurd.

De gesprekken gaan van start in de tweede week van januari. De verwachting is dat het proces enkele maanden zal duren, waarna eind maart duidelijk wordt of de opbrengsten leiden tot daadwerkelijk perspectief voor de blijvers in de sector.

Bron

  1. https://www.lto.nl/wp-content/uploads/2022/12/Brief-Sjaak-van-der-Tak-aan-leden-LTO.pdf

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Teensma, Mischa