Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Uitblijven helderheid derogatie in 2022 onbehoorlijk bestuur

Vandaag laat minister Staghouwer in een Kamerbrief weten dat boeren en tuinders nu nog géén duidelijkheid krijgen over derogatie voor het bijna afgeronde mestseizoen en de volgende jaren (1). LTO Nederland, gesteund door diverse Kamerleden, heeft herhaaldelijk aangedrongen dat het laten voortbestaan van onzekerheid fnuikend is voor het perspectief.

LTO Nederland 15 juli 2022

Zowel voor dit jaar als voor de jaren daarna blijft er onzekerheid over voortbestaan en inhoud van de derogatie. Zeker voor dit jaar is er sprake van onbehoorlijk bestuur. Het is inmiddels half juli en het bemestingsseizoen op gras nadert z’n einde. Achteraf zullen boeren dus pas te horen krijgen of ze wel of geen gebruik hadden kunnen maken van derogatie. Dat betekent dat boeren ofwel onnodig aangekochte kunstmest in plaats van dierlijke mest hebben gebruikt en dus onnodig hoge kosten hebben gemaakt , of achteraf het risico lopen zich niet aan de norm gehouden te hebben.

Deze situatie is wat LTO Nederland betreft onbestaanbaar. We roepen het kabinet en de coalitiepartijen in de Tweede Kamer dan ook op om alsnog en per omgaande te stellen dat derogatie in 2022 met dezelfde gebruiksnormen en onder dezelfde voorwaarden als in 2021 zal kunnen gelden. Ondernemers nu geen duidelijkheid bieden is weglopen voor de verantwoordelijkheid die de overheid heeft richting boeren en burgers. Het toch al zeer broze draagvlak zal hierdoor een volgende knauw krijgen.

  1. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2022Z15135&did=2022D31374

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Teensma, Mischa