Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Training Omgevingswet brengt regels tot leven

Op 24 en 25 maart jl. vonden de eerste twee trainingsdagen voor de Omgevingswet plaats. Jan Boer* is een van de trainers en Niels Hollenberg volgde beide trainingsdagen. Een verslag van twee gesprekken.

30 april 2021

Interviews

Interviews

Interview n.a.v van een incompany cursus bij gemeente Den Helder verzorgd door Berghauser Pont Academy

Trainingsdagen geven inzicht in nut en noodzaak integrale samenwerking

Jan: “We starten de dag met een rondje verkennen. Wat weten de deelnemers al van de Omgevingswet? Bij alle gemeenten zie ik dat deelnemers al redelijk weten waar de wet hun werkzaamheden zal raken.”

Niels: “De training begint met uitleg over de landelijke regels. Je merkt direct dat je les krijgt van twee ervaren mensen uit het veld. Er wordt verbinding gemaakt met je werk, hoe het nu gaat en hoe het straks kan gaan. Dat het online is, is geen bezwaar. Je kan vragen stellen en je wordt met interactie goed bij de les gehouden.”

Jan: “Ik nodig deelnemers uit mee te denken. Waar ligt de macht in de organisatie? Wie maakt de beslissingen, wat doet de Raad? De Omgevingswet veroorzaakt een verschuiving van ruimtelijke ordening en het fysieke domein naar het Omgevingsrecht. Dat maakt het een interessante wet. Je gaat rekening houden met sociale en maatschappelijke trends, die je wilt toepassen in je regelgeving. En die regels staan nog in de kinderschoenen.”

Niels: “De training is geen passieve cursus waarbij je een dagje achterover kunt leunen. Als je oplet, zie je waar integraliteit binnen de organisatie nodig is. Nu werken collega’s uit de teams Omgeving en Handhaving samen om te controleren of regels goed worden toegepast en uitgevoerd. Maar de Omgevingswet is geen vergunningendingetje: we zouden in vergelijkbare mate met bijvoorbeeld team Sociaal kunnen optrekken. Denk bijvoorbeeld aan de vraag waar we zorg in de stad een fysieke plaats moeten geven. Is dat op één centraal punt omdat dat nu eenmaal makkelijk is qua ruimte en marktwerking? Of hebben we straks minder openbaar vervoer en mantelzorg dat geen enkele oudere verder dan 5 km van een zorgstation verwijderd zou moeten zijn?"

Jan: “De regels uit de Omgevingswet zijn lastig te interpreteren. Maar zodra je de onderlinge samenhang ziet, gaan ze voor je leven."

Niels: “De Omgevingswet zou écht een verschil kunnen maken als meerdere disciplines meepraten met de Omgevingsvisie en met de omgevingstafels. Dat geldt voor team Sociaal maar ook voor Sport en Cultuur. En natuurlijk met oog op demografische ontwikkelingen en participatie van bewoners. Al tijdens de training ga je nadenken over het samen optrekken met andere teams: waar kunnen we het verschil maken?”

Jan: “Ga op voorhand niet teveel sleutelen aan de bruidsschat. Timmer het juridisch vooraf niet volledig dicht, maar pak het op en ga er mee aan de slag. Dat betekent wel dat je moet zorgen dat je aan tafel zit als er beslissingen genomen worden bij een Omgevingsvisie of omgevingstafel. Later kan je op basis van ervaring nog altijd regels houden of verwerpen.”

Niels: “Met meer regels hebben we strakkere regie maar dat kost intern ook meer tijd. Ruimere regels geeft ons meer tijd om na te denken over kwaliteit. In bredere zin zouden we intern daarover discussie moeten voeren. De samenwerking wordt integraler dan dat het nu is.

Jan: “Met alle ontwikkelingen die spelen (stikstof-crisis, woningmark-tekort, vergrijzende samenleving etc, red.) is het een interessante wet. Het gebeurt allemaal nu; zorg ervoor dat je erbij bent. En laat je de kaas niet van het brood eten.”

Niels: “Ook als je denkt dat je geen tijd hebt; meedoen! Er valt nog veel te doen in Den Helder en ja, dat kost tijd. De Omgevingswet doorkruist je werkzaamheden toch wel. Dan kan je het maar beter zien als een prachtige kans om te werken aan een betere stad!”

Over trainer en adviseur Jan Boer*: Jan is een gepassioneerd entert(r)ainer in het omgevingsrecht. Hij was 44 jaar actief binnen de overheid en heeft nog steeds zijn eigen trainingsbureau. Jan staat midden in het veld als het gaat om de veranderende wereld rond de Omgevingswet: de processen, de gedragsverandering, toezicht, handhaving en vergunningverlening. Steeds met de focus op de praktijk en de toepassing van de nieuwe regels in de bestaande “gevestigde orde”. Jan probeert deelnemers enthousiast te maken voor alle facetten van het omgevingsrecht en de saaie wetteksten te doorgronden en deze vooral toe te spitsen op praktijksituaties en op die manier al doende te leren. Trainingsdagen worden levendig en een uitdaging om bij te wonen.

Wilt u een incompany cursus volgen? Neem contact op met Ronald Koppers via 06 11 880 859 of

ronald@berghauserpont.nl

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.