Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Slimme regeling voorkomt geluidshinder door windturbines

Windturbines maken geluid, een ’ruis‘. Het gebeurt soms dat een windturbine óók een extra hinderlijke bromtoon of een fluitend geluid maakt die binnen de geluidsnorm valt. Dat laatste heet een ’tonaal’ geluid. Dankzij een bijzondere regel kunnen we nu hierop handhaven en overlast voorkomen.

26 oktober 2022

We willen dat turbines alleen een ruis veroorzaken en in elk geval geen tonaal geluid. Tonaal geluid is extra hinderlijk, hinderlijker dan ‘ruis’. Tonaal geluid wordt ook wel beschreven als ‘janken, gieren, brommen of trillen’. Een tonaal geluid hoeft ook niet te ontstaan, als het gebeurt is het een fout in de constructie van de molen. Met een geluidsmeter kun je dan een sinusvormige toon zien.

Er is echter een probleem: als er een tonaal geluid ontstaat dat niet luider is dan de ruis kun je niet handhaven, omdat er wordt immers voldaan aan geluidsnorm, terwijl het toch extra hinderlijk is. Je wilt, zeker als wordt geklaagd, de exploitant kunnen aanspreken op het voorkomen of repareren van een turbine die tonaal geluid produceert.

Een mooie oplossing voor geluidshinder van windturbines

De gemeente Lingewaard (1) heeft op advies van Over Morgen preventief een bijzondere regeling in de vergunning voor windturbines opgenomen: in de vergunning staat een voorschrift dat bij waargenomen tonaal geluid een toeslag van 0 tot 6 dB wordt gehanteerd. Omdat daardoor een overschrijding van de geluidsnorm kan ontstaan is er een basis om handhavend op treden.

Deze regeling bestond in de Handleiding meten en rekenen industrielawaai (2) al voor industrielawaai. Lingewaard heeft dit nu voor het eerst ook aan een omgevingsvergunning voor een windturbine verbonden. Adviseur Jos Pierey: ‘Dit is een mooie oplossing die in elke gemeente toegepast kan worden. Duurzame opwek moet als het even kan niet gepaard gaan met overlast voor omwonenden.’

Bronnen

  1. https://www.lingewaard.nl/

  2. https://www.infomil.nl/onderwerpen/geluid/regelgeving/wet-algemene/toestemming-milieu/industrielawaai/akoestisch-onderzoek/handleiding-meten/

Publicatie

Besluit vergunningaanvraag voor windturbines

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.