Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Rookmelders vanaf 1 juli verplicht in alle huurwoningen

Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht. Woningcorporaties moeten dus voor die tijd alle woningen hebben voorzien van rookmelders. Dat geldt nu ook voor bestaande bouw. En die datum komt snel dichterbij. Lopen jullie op schema?

Aedes 15 maart 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

BrianAJackson_iStock_via GettyImages

De Bouwregelgeving is op 1 januari 2022 gewijzigd en kent 6 maanden overgangstermijn voor plaatsing Rookmelders. Dat betekent onder andere dat over een paar maanden alle woningen rookmelders moeten hebben op elke woonverdieping. Begin op tijd met de voorbereidingen, want vaak is er een levertijd van 3 à 4 maanden en het duurt even voordat je langs bent geweest voor de plaatsing zelf.

Wat als huurders weigeren?

In sommige gevallen weigeren huurders toegang tot de woning waardoor het plaatsen van rookmelders lastig is. Realiseer je dat woningcorporaties in dat geval toch verantwoordelijk blijven voor de veiligheid van de bewoner en van de woning én voor de verplichting om iedere woning van rookmelders te voorzien. Het is dus verstandig om er alles aan te doen alsnog de rookmelders te plaatsen. Loop je tegen deze situatie aan, probeer dan onderstaande tips van andere corporaties:

  • Maak samen met de brandweer een rondje. Vaak willen huurders wel open doen voor autoriteiten als de brandweer.

  • Laat overige installateurs altijd een rookmelder meenemen. Moet bijvoorbeeld de cv-ketel worden gerepareerd of een ruit worden vervangen? Zorg dan dat de monteur een rookmelder in de auto heeft liggen en laat hem die direct plaatsen.

  • Ga bij weigeraars zelf op bezoek en leg die taak niet alleen bij de installateur neer. Vaak speelt er meer en kunnen huurders direct hun verhaal kwijt. Een installateur kan daarin minder betekenen dan jij als vertegenwoordiger van de corporatie.

  • In extreme gevallen kan via de rechter toegang tot de woning worden verkregen. Dit is uiteraard een laatste redmiddel.

Zorg er in alle gevallen voor dat je geregistreerd hebt wanneer je rookmelders hebt geplaatst, zodat je de 10 jaar-termijn van wettelijke vervanging in de gaten kunt houden. Ook is het handig een foto na plaatsing te maken, als bewijslast voor je woningdossier, mochten bewoners de melder zelf weghalen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.