Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Rijk investeert 26 miljoen om bedrijventerreinen te vergroenen

Het Rijk investeert € 26 miljoen in het programma Werklandschappen van de Toekomst. Dankzij deze impuls worden bedrijventerreinen in Nederland de komende jaren omgetoverd tot groene, klimaatbestendige, energiezuinige en aantrekkelijke plekken. De provincie dacht mee over het programma en heeft verschillende bedrijventerreinen aangespoord om zich aan te melden, onder andere via het project Grote Oogst.

Provincie Noord-Brabant 1 november 2022

Het programma Werklandschappen van de Toekomst start in 2023.

Klimaatbestendig

Het programma Werklandschappen van de Toekomst heeft als doel om wateroverlast en hitte op bedrijventerreinen tegen te gaan. Op dit moment is 87% van de bedrijventerreinen in Nederland gevoelig voor wateroverlast door hevige neerslag. Daarnaast is de verwachting dat de gemiddelde gevoelstemperatuur op een versteend bedrijventerrein over 30 jaar kan oplopen tot 40,8 °C.

Duurzaamheid en vergroening

Bedrijventerreinen ook duurzamer worden. Zo moeten ze energie zoveel mogelijk duurzaam opwekken, de circulaire samenleving bevorderen en de biodiversiteit versterken. Ook maakt het groen de terreinen aantrekkelijker voor de werknemers. De vergroening en verduurzaming zal uiteindelijk ook leiden tot een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Grote Oogst

Met het project ‘Grote Oogst’ wil provincie Noord-Brabant een impuls geven aan het verduurzamen van bedrijventerreinen. Brabant heeft meer dan 600 bedrijventerreinen. De provincie heeft 13 terreinen op het oog, verspreid over Brabant, om nu samen met gemeenten, bedrijven en andere partijen aan de slag te gaan. Samen zijn deze terreinen goed voor 65% van het energieverbruik op Brabantse bedrijventerreinen.

Partners

In Werklandschappen van de Toekomst werken 30 partijen samen om bedrijventerreinen te vergroenen. Dit zijn onder andere 4 ministeries, de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland, Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie. Ook worden 6 provincies, waaronder Brabant, de komende 9 jaar partner van het programma. Het doel daarvan is dat binnen 10 jaar minimaal 1000 bedrijventerreinen zich bij het programma hebben aangesloten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.