Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

PVV bekent kleur: Kamermeerderheid voor regulering middenhuur

Er is een Kamermeerderheid voor de regulering van middenhuren. Dat werd maandagmiddag bekend nadat Kamerlid Barry Madlener van de PVV mededeelde wat zijn partij met de wet wil: “Ik denk dat wij deze gaan steunen.”

22 april 2024

Artikelen

Artikelen

Het was spannend rond de Wet betaalbare huur. Daarmee wil minister Hugo de Jonge middenhuren reguleren, maar lange tijd was onzeker of daar een Kamermeerderheid voor is.

Van de formerende partijen zijn de VVD en BBB fel tegen, NSC is wel voorstander, en het standpunt van de PVV liet zich raden.

Maandagmiddag bekende de partij dan eindelijk kleur, in een commissiedebat over de wet. Hebben de heer Madlener en zijn fractie al een standpunt over de wet, vroeg SGP-Kamerlid André Flach, waarna de PVV’er mededeelde dat hij denkt dat zijn partij de wet zal steunen.

Met de steun van de PVV is er een ruime meerderheid voor de wet. GroenLinks-PvdA, D66, SP, CDA, Partij voor de Dieren, Volt en de ChristenUnie zullen ermee instemmen. Met de PVV erbij komt het aantal voorstemmen op 89.

Nog wel zorgen

Onvoorwaardelijk is de steun van de PVV niet. De partij heeft net als veel andere partijen serieuze zorgen over wat het reguleren van de middenhuur doet met het aanbod van huurwoningen.

Hij moet de wet dinsdag dus nog bespreken in de fractievergadering, zei Madlener. Daarbij worden ook de tientallen amendementen meegenomen die de verschillende fracties indienden bij het wetsvoorstel. Bij die amendementen is het voor de steun van de PVV belangrijk dat de wet niet nog strenger wordt, aldus Madlener.

De Wet betaalbare huur

Met de Wet betaalbare huur wil demissionair minister van BZK Hugo de Jonge het woningwaarderingsstelsel doortrekken naar de middenhuur. De aanvangshuren van woningen tot 187 punten zouden dan gereguleerd worden.

Dat moet ervoor zorgen dat op termijn de huren van 300.000 huurwoningen dalen. Uiteindelijk zou 90 procent van alle huurwoningen in Nederland minder dan 1.000 euro huur betalen, liet het ministerie van BZK berekenen.

De wet werd maandag behandeld in een wetgevingsoverleg. Op woensdag 24 april volgt de plenaire afronding. Het voornemen is dat de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024 ingaat.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.