Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

PBL erkent opgaven ruimte, mist ruimte voor boer

Vandaag publiceert het PBL haar rapport Grote opgaven in een beperkte ruimte.  Het planbureau merkt terecht op dat we voor serieuze uitdagingen staan bij het gebruik van ons land en de verdeling van de ruimte. De verrommeling van het landschap doet boer en burger pijn. Het PBL miskent echter dat er meer ruimte, niet minder, voor boeren en tuinders nodig is om aan meer maatschappelijke wensen te voldoen. LTO wees hier al op in haar vorige maand gepubliceerde Grondvisie 2020.

LTO Nederland 8 april 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

“Het PBL merkt terecht op dat we voor grote opgaven staan in het gebruik van ons land. De versnippering en verrommeling van het landschap, met grijze dozen van de logistieke industrie en zonneweides van blauw glas doet boer en burger pijn, blijkt ook uit onderzoek onder de Nederlandse bevolking. LTO Nederland doet in de Grondvisie 2020 concrete voorstellen om beter om te gaan met de ruimte die we in onze vruchtbare delta ter beschikking hebben, in het belang van maatschappij én agrarische sector,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

“Het is jammer dat het PBL niet lijkt te begrijpen dat er juist méér ruimte voor boeren en tuinders nodig is om aan maatschappelijke wensen zoals extensivering, natuurinclusieve landbouw en de koe in de wei te voldoen. Bovendien lijkt men natuur tot Natura2000 te reduceren, terwijl juist boeren en tuinders als beheerders van het landschap zich inzetten voor biodiversiteit, weidevogels (voor weidevogels heb je wel een wei nodig…), maar ook recreatie in het groene landschap en een dynamisch platteland waar mensen willen en kunnen wonen, werken en leven. Enkele aannames en aanbevelingen in het rapport lijken daarmee beperkt aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de Nederlandse bevolking, waaronder de Nederlandse boeren en tuinders. De landbouw in ons land is de meest efficiënte en schone landbouw als je het internationaal beziet. Onze footprint is laag. Buiten ons land is daar veel waardering voor. Het stoort boeren dat dit vakmanschap wordt weggezet. Dat neemt niet weg dat er stappen genomen moeten worden, waar ook LTO Nederland een bijdrage aan levert. De boer en tuinder is onderdeel van de oplossing, die moet daarvoor de ruimte krijgen – niet in de weg worden gezeten.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.