Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Over Morgen begeleidt Duurzame Polder in Oss en ’s Hertogenbosch

De gemeenten Oss en ’s Hertogenbosch ontwikkelen samen de Duurzame Polder, een energielandschap waarin een groot deel van de opgave uit de regionale energiestrategie (RES) wordt gerealiseerd. Adviseur Jos Pierey gaat dit grote project organiseren en leiden.

Over Morgen 7 maart 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De gemeente Oss en ’s Hertogenbosch hebben in de RES afgesproken om in de ‘Duurzame polder’ langs de Maas, tussen globaal Rosmalen en Oss, een belangrijk deel van de RES-opgave van beide gemeente te realiseren.

De opgave voor het project is om het plan voor de Duurzame Polder met de raden, de bevolking en de grondeigenaren in een gezamenlijk proces uit te werken, en te zorgen dat ervoor 1 januari 2025 vergunningen verleend zijn voor windturbines en zonneparken. In het Oss’e deel moet jaarlijks 0,51 PJ (141 GWh) wind worden opgewekt, in het Bossche deel 0,86 PJ (239 GWh) wind en zon.

Een groot deel van de grondeigenaren is al actief bij de plannen betrokken. De bewoners van de omliggende gebieden uiten daarentegen hun zorgen. Meekoppelkansen voor andere gebiedskwaliteiten (natuur, landbouw, recreatie) moeten een plek krijgen. Een milieueffectenrapportage (MER) is onderdeel van het project, waarbij het proces van vergunningverlening een route moet vinden in de onzekerheid rond de invoering van de Omgevingswet.

Een mooi voorbeeldproject

Jos Pierey: ‘Dit is een ontzettend mooi project, waarbij de gemeente Oss en ’s Hertogenbosch echt meters gaan maken in de energietransitie. Het wordt een van de grootste projecten met wind op land in Nederland. Ik denk dat dit dan ook een voorbeeldproject zal worden van hoe je de grote opgave van de RES echt waar kunt maken.’

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.