Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Opruimen verontreiniging in Hanepoel, Zwaanshoek van start

In de wijk Zwaanshoek in Haarlemmermeer starten op 20 april 2020 de werkzaamheden om de vervuilde grond in de Hanepoel op te ruimen.

Provincie Noord-Holland 15 april 2020

De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer betalen mee. Het bedrijf Groundwater Technology voert de werkzaamheden uit. Het duurt naar verwachting 6 tot 8 weken.

Bacteriën ruimen verontreiniging op

Rondom het industriegebied worden op allerlei plekken hulpstoffen in de grond geïnjecteerd. Miljarden bacteriën gaan vervolgens aan de slag om de verontreiniging in de bodem op te ruimen. 3 injectiemachines plaatsen de ruim 400 injecties in de bodem, waaronder in de vloer van een van de bedrijven. Dankzij deze methode kunnen de bestaande gebouwen blijven staan. Het werkgebied is afgezet met bouwhekken. In 2022 moet een groot deel van de verontreiniging zijn verdwenen. Uiterlijk in 2027 is het project helemaal gereed.

Verontreiniging

De verontreiniging nabij de Waltmanstraat in Zwaanshoek ontstond rond 1970, op de plek waar toen een lakspuiterij zat. De ernst van de vervuiling kwam aan het licht bij bodemonderzoek van de gemeente Haarlemmermeer. Dit onderzoek voerden zij uit vanwege nieuwbouwplannen op het naastgelegen terrein.

Samenwerking

Na een intensieve samenwerking kwamen de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer én de eigenaar met Stichting Bodembeheer Nederland tot een oplossing. Bodembeheer Nederland heeft de verantwoordelijkheid van de verontreiniging overgenomen.

De aannemer Groundwater Technology kan nu beginnen met het opruimen. Dit is van belang voor een veilige toekomst van de buurt en voor de geplande woningbouw. De partners hadden voor de buurt een startbijeenkomst georganiseerd. Deze is vanwege het coronavirus tot nader order afgezegd.

Wet bodembescherming

De provincie Noord-Holland is bij dit project betrokken vanwege de wet Bodembescherming. Een van de kerntaken van de provincie is te zorgen dat inwoners veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Een schone bodem hoort daarbij.

Artikel delen