Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Oproep Waterschappen: neem klimaatbestendig bouwen als uitgangspunt

De Unie van Waterschappen heeft de Tweede Kamer laten weten dat klimaatbestendig bouwen het uitgangspunt moet zijn bij het bouwen van nieuwe huizen. Op 9 december praat de commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer over bouwen.

Unie van Waterschappen 3 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Op dit moment is met name in stedelijke regio’s een tekort aan betaalbare woningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunt en stimuleert provincies, gemeenten en ontwikkelaars om jaarlijks 75.000 nieuwe woningen te bouwen.

Nederland is kwetsbaar

De waterschappen vinden klimaatbestendig bouwen essentieel. Door klimaatveranderingen moet er ook rekening gehouden worden met wateroverlast en waterveiligheid. Nederland is als dichtbevolkte delta kwetsbaar voor overstromingen en weersextremen.

Grote schade door klimaatverandering

De exacte schade is moeilijk te berekenen, maar volgens de klimaatschadeschatter kan de schade door wateroverlast, hitte en droogte in bebouwd gebied in Nederland in 2050 oplopen tot 124 miljard euro. Van dat bedrag bestaat 5,3 tot 40 miljard euro uit schade aan funderingen. De overige schadeposten ontstaan door wateroverlast en hittestress.

Afspraken

In de Nationale Woonagenda is afgesproken om nieuw te bouwen woningen klimaatbestendig op te leveren. De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) beschouwt water als ordenend principe in de ruimtelijke ordening.

Vraag van de Waterschappen

De waterschappen hebben een inbreng gestuurd voor het overleg in de Tweede Kamer. Daarin stellen zij de vraag: ‘Kan de minister aangeven hoe zij garandeert dat nieuwbouwwoningen daadwerkelijk klimaatbestendig worden opgeleverd?’

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.