Asbest(-sanering) is een maatschappelijk thema met relatief veel (media-)aandacht, vooral in geval van incidenten. Het thema is te meer relevant nu de staatssecretaris heeft besloten dat per 1 januari 2024 alle asbesthoudende dakbedekking verboden is. Het gaat hierbij om zo’n 120 miljoen m2 asbesthoudend dak in totaal. Op dit moment wordt er slechts zo’n 4 miljoen m2 per jaar verwijderd: met nog acht jaar te gaan moet het tempo dus aanzienlijk worden opgeschroefd.
Reeds bestaande subsidieregelingen en acties
Sinds medio 2013 bestaat voor de agrarische sector (goed voor zon driekwart van alle asbesthoudende daken) de subsidieregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop. Het Rijk heeft hiervoor 20 miljoen in het Provinciefonds gestort. De regeling houdt in het kort het volgende in:
4,50 subsidie per m2;
Minimaal 250 m2 te saneren asbestdak;
Sanering moet gepaard gaan met terugplaatsing van zonnepanelen;
Per aanvrager maximaal 15.000 euro subsidie.
De subsidie wordt uitgevoerd door de provincies. De regeling liep aanvankelijk tot 1 september van dit jaar: de meeste provincies hebben echter nog budget beschikbaar en hebben daarom de regeling verlengd tot 1 oktober 2016 (alleen de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Gelderland hebben de regeling gesloten). Met name de provincies Limburg, Overijssel en Groningen zijn zeer actief op dit dossier. In een aantal gevallen zijn leden van Bouwend Nederland dan wel de regiomanager nauw bij de (uitwerking van de) plannen betrokken.
Wat betreft de particuliere markt wordt uitgegaan van zon 600.000 eenheden: dit varieert van woonhuizen tot garages en hokken in de achtertuin. (Navraag bij Aedes corporaties zijn immers eigenaar van veel oudere woningen levert overigens op dat zij (nog) geen goed beeld hebben van de betrokken hoeveelheid woningen). Naar schatting beslaan de kosten van verwijdering en vervanging van de daken zon 240 mio per jaar (bron: Advies- en Ingenieursbureau Tauw): m.a.w. het betreft een markt van in totaal ruim 2 miljard tot 2024.
Vanaf begin januari 2016 kunnen particulieren en bedrijven van een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken gebruik maken. De subsidie is voor asbestdaken waarvan het geïnventariseerde oppervlakte minimaal 35m2 is en kan zowel door particulieren, bedrijven als instellingen worden aangevraagd. Per vierkante meter wordt 4,50 subsidie gegeven met een maximum van 25.000,- per adres. Als voorwaarde wordt gesteld dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Voor de subsidieregeling is tot en met 2019 minimaal 75 mio beschikbaar: voor 2016 is het budget vastgesteld op 10 mio.
Coalition of the willing
Het realiseren van de doelstelling alle asbest van het dak in 2024 wordt belemmerd door complexe regelgeving en een vaak zeer inefficiënte aanpak. Bouwend Nederland gaat zich inspannen om hierin verbetering aan te brengen. Samen met onder meer LTO, Aedes, het Verbond van Verzekeraars en Advies-en ingenieursbureau Tauw beoogt Bouwend Nederland te komen tot een zogenaamde coalition of the willing. Doel is om met een gezamenlijk plan te komen dat voorziet in versnelling van het bereiken van het doel in 2014, (ondersteunende) financieringsplannen en inzet op meer efficiënte en innovatieve werkmethoden.