Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

"Ons doel is om 200 woningen per dag aardgasvrij te maken"

Energieleverancier econic wil de energietransitie versnellen. Daarom helpen zij mensen hun nieuwe of bestaande huis te verduurzamen. Maar duurzame projecten zijn nog niet altijd rendabel. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) kan econic pionieren, blijven innoveren en dus duurzaam wonen toegankelijk maken voor iedereen.

RvO 23 maart 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Zo biedt econic klanten een e-home aan, een woning waarin de apparatuur zo is afgesteld dat het zich zelf aanpast aan de weersomstandigheden. Frits Verhoef, 1 van de 3 oprichters van econic: "Voor een e-home betalen onze klanten een maandelijkse bijdrage. Wij zorgen voor de installatie. Die kan bestaan uit zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen en meer: dat hangt af van de woning. Het is duurzaamheid op maat."

Energieleverancier 2.0

Op dit moment heeft econic 5.000 e-homes in Nederland. Dat is met name in de nieuwbouw, door heel Nederland, vertelt Verhoef. "We leggen bijvoorbeeld kleine warmtenetten aan in een appartementencomplex of tussen een aantal woonwijken die dicht bij elkaar liggen. Wij verzorgen de aansluiting, techniek en de klantenservice en leveren de energie in de vorm van warmte. Een soort energieleverancier 2.0 dus!"

EIA maakt projecten rendabeler

De EIA zorgt ervoor dat de projecten van econic rendabel zijn in de toekomst. Verhoef legt uit hoe kleine warmtenetten een ‘onrendabele top’ hebben: "We zijn gebonden aan de Warmtewet, waardoor je als energieleverancier een maximumbedrag mag vragen aan de consument. Dat bedrag dekt niet de totale investering. Van een investering van 1.000 euro kunnen wij gedurende de looptijd zo’n 500 euro terugverdienen. De EIA helpt ons bij de andere helft."

Hybride warmtepompen

In het Klimaatakkoord staat dat er 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in 2050 van het gas af moeten zijn. Volgens Verhoef zijn dat tot 2.030 dagelijks zo’n 1.000 woningen. "Dat is een immense opgave, maar ons doel is om daarvan 200 woningen per dag te doen. Om tempo te maken introduceren we in de loop van dit jaar een abonnement met hybride warmtepompen. Consumenten besparen daarmee per maand méér aan gas dan dat ze aan het abonnement kwijt zijn. En ze stoten minder CO2 uit."

Wat hebben kleine leveranciers nodig?

Kleine, duurzame energieleveranciers missen vaak kennis over subsidiemogelijkheden of ondersteuning vanuit Rijksdienst voor Ondernemend nederland (RVO), volgens Verhoef. Vaak zijn innovatieregelingen vooral geschikt voor grote projecten of bedrijven. Daarom werkt econic samen met partners als bijvoorbeeld Eneco. Verhoef: "Wij zijn slagvaardiger en innovatiever omdat we kleiner zijn. Het zou ons als kleinere leverancier helpen om regelingen in stukjes te knippen. Voor ons is 50.000 euro een hoger bedrag dan voor zo’n grote speler als Eneco. De EIA zorgt ervoor dat wij verder kunnen innoveren."

Meer weten? Neem een kijkje in het themadossier: klik op de tabs boven het artikel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.