Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Onoverbrugbaar hoogteverschil vloerpeilen

Een echtpaar bezit een vrijstaande woning aan de rand van een woonwijk in Wormerveer. Het naastgelegen perceel is in eigendom van een woningbouwcorporatie (hierna: de corporatie). Die realiseert daarop nieuwbouw. Tijdens de bouw ziet het echtpaar dat de nieuwe woningen hoger komen te liggen dan de vorige woningen en daarmee hoger dan hun eigen woning en perceel.

Gemeentelijke ombudsman 11 May 2012

Onoverbrugbaar hoogteverschil vloerpeilen

Zaanstad (rapportnr: RA120747)

Een echtpaar bezit een vrijstaande woning aan de rand van een woonwijk in Wormerveer. Het naastgelegen perceel is in eigendom van een woningbouwcorporatie (hierna: de corporatie). Die realiseert daarop nieuwbouw. Tijdens de bouw ziet het echtpaar dat de nieuwe woningen hoger komen te liggen dan de vorige woningen en daarmee hoger dan hun eigen woning en perceel. Dit heeft gevolgen voor de fundering van hun woning en de (grond)waterhuishouding op hun perceel. De corporatie wil conform de bouwvergunning een keerwand plaatsen om de gevolgen van het hoogteverschil te verminderen. Het echtpaar heeft hier geen vertrouwen in. Ze kaarten het hoogteverschil aan bij de gemeente en vragen om hulp. De gemeente stelt hier niets aan te kunnen doen omdat dit een privaatrechtelijke zaak is tussen verzoekers en de corporatie. Het echtpaar kan zich niet in deze opstelling vinden en wendt zich tot de ombudsman.

De ombudsman houdt een hoorzitting en een schouw. Uit zijn onderzoek blijkt dat de gemeente bepaalt op welk vloerpeil een woning gebouwd wordt en daarmee verantwoordelijk is voor het feit dat er tussen de woning van het echtpaar en de daarnaast gebouwde woning een onoverbrugbaar hoogteverschil van minstens 0,44 meterontstaat waardoor de woning ernstige schade kan oplopen.

De ombudsman stelt ten eerste vast dat de gemeente bij het vaststellen van het vloerpeil voor de nieuwbouw onvoldoende rekening heeft gehouden met de woning van het echtpaar. De gemeente had moeten inzien dat een dergelijk hoogteverschil risicos voor de woning van het echtpaar met zich meebrengt. Ook is de gemeente in gebreke gebleven bij het houden van toezicht op de realisatie van de keerwand. De gemeente had alvorens goedkeuring te geven, door moeten vragen naar risicos. De ombudsman acht de gemeente dan ook verantwoordelijk voor de ontstane situatie en vindt dat de gemeente daarom gehouden is zorg te dragen voor een deugdelijke oplossing.   

 

Aanbevelingen

De ombudsman beveelt het college van B&W het volgende aan:

  • Draag zorg voor een nadere risicoanalyse van de plaatsing van een keerwand;

  • Mocht de gemeente op basis daarvan een keerwand toestaan, houd dan tijdens de bouw toezicht op de gevolgen van de keerwand op de woning van verzoekers;

  • Onderzoek andere oplossingen indien de keerwand niet zonder risico geplaatst kan worden of indien de keerwand tot schade leidt;

  • Beoordeel nu de situatie van de woning en doe dat weer indien de keerwand is geplaatst;

  • Beoordeel aansprakelijkheid van de gemeente voor eventueel ontstane schade (mede) op basis van dit rapport.

Download hier het rapport

Door Gemeentelijke Ombudsman

Artikel delen