Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Onderzoeksrapport Singelgarage Alkmaar

Woensdag 1 juli 2020 woedde er een brand in de Singelgarage in Alkmaar. Een brand waar een elektrisch voertuig bij was betrokken, maar niet de oorzaak was. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord (VRNHN) zijn gezamenlijk een onderzoek gestart naar deze brand en het brandweeroptreden.

IFV 21 oktober 2020

Branden in parkeergarages zijn complexe incidenten. Begin 2020 is er in de politiek en media meermaals aandacht besteed aan de risico's van branden in parkeergarages, in het bijzonder wanneer hier elektrische voertuigen in worden geparkeerd. Het is in Nederland nog niet vaak voorgekomen dat een volledig elektrisch aangedreven voertuig in een parkeergarage is uitgebrand. Dit maakt dat dit incident een casus is waarvan, in ieder geval op dit aspect, te leren valt.

Het onderzoeksrapport geeft een beschrijving van de brand en het daaropvolgende brandweeroptreden. Voorliggend rapport is tot stand gekomen na een relatief kort onderzoek. Vanwege de snel ontwikkelende markt van het elektrisch rijden en laadinfrastructuur, was er grote behoefte aan snelle duidelijkheid omtrent deze brand en het brandweeroptreden.

Op basis van de behoeftes vanuit het IFV, VRNHN en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn vijf onderzoeksvragen opgesteld voor dit onderzoek die in de rapportage worden beantwoord. Een van de belangrijke conclusies uit dit onderzoek luidt dat brandbestrijding in parkeergarages en de incidentafhandeling uitermate lastig is, en dat elektrische voertuigen hierbij een complicerende factor vormen.

Download het rapport Brand Singelgarage Alkmaar

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.