Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Omgevingsoverleg in het Omgevingsloket wordt conceptverzoek

Binnenkort verandert de naam Omgevingsoverleg naar conceptverzoek in het Omgevingsloket. Deze verandering staat gepland in versie PI-26.6 van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Initiatiefnemers kunnen voordat ze hun aanvraag of melding definitief indienen, deze eerst als conceptverzoek indienen. Voor initiatiefnemers die hun idee eerst willen verkennen met de overheid, komt er naar verwachting in de 2e helft van 2024 een nieuwe functionaliteit.

Aan de slag met de Omgevingswet 4 juli 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Van Omgevingsoverleg naar conceptverzoek

Zoals uit gebruikersonderzoek is gebleken, is de naam Omgevingsoverleg in het Omgevingsloket niet altijd duidelijk voor initiatiefnemers. Daarom verandert de naam in conceptverzoek. Initiatiefnemers gebruiken dit voortaan alleen om een conceptverzoek in te dienen. Als overheid controleert u met een conceptverzoek of de aanvraag compleet is en of initiatiefnemers de juiste informatie hebben ingevuld. Initiatiefnemers voorkomen hiermee onnodige vertraging van hun vergunning.

De naam Omgevingsoverleg wordt gebruikt voor verschillende vormen van overleg, zoals bijvoorbeeld een vooroverleg, een principeverzoek en het starten van een intake en omgevingstafel. Het conceptverzoek is niet bedoeld voor al deze vormen van overleg. Daarom komt er voor andere overlegvormen een nieuwe functionaliteit.

Na inwerkingtreding nieuwe functionaliteit voor ideeën verkennen

Voor initiatiefnemers die hun ideeën willen verkennen of hun plannen willen bespreken met de overheid, wordt een nieuwe functionaliteit ontwikkeld. Deze functionaliteit komt naar verwachting in de 2e helft van 2024 beschikbaar in het loket. Wilt u als overheid deze mogelijkheid vanaf inwerkingtreding wel al bieden? Dan kunt u dit bijvoorbeeld op uw eigen website aanbieden of de mogelijkheid bieden voor een gesprek.

Controleer uw communicatie

Hebt u als overheid uw communicatie over het Omgevingsoverleg onder de Omgevingswet al voorbereid? Bijvoorbeeld in teksten voor uw website? Dan adviseren we u om deze teksten te controleren en aan te passen als dat nodig is.

Informatie in het Omgevingsloket

In het Omgevingsloket zien initiatiefnemers informatie over het conceptverzoek op 2 plekken:

  • op de landingspagina van het onderdeel Aanvragen

  • in het onderdeel Aanvragen bij stap 7, 'Verzoeken indienen – opbouw verzoeken'. Hier hebben initiatiefnemers de optie om een conceptverzoek in te dienen. Deze optie is alleen zichtbaar als u dit als overheid hebt ingesteld.

Optie conceptverzoek in het Omgevingsloket zelf instellen

Als overheid kunt u per activiteit of toestemming zelf instellen of initiatiefnemers een conceptverzoek kunnen indienen via het Omgevingsloket. Of dat een conceptverzoek indienen niet mogelijk is. In het Omgevingsloket is een aantal standaardinstellingen gedaan:

  • Voor gemeenten: het conceptverzoek is niet ingesteld.

  • Voor waterschappen: het conceptverzoek is ingesteld voor alle activiteiten en toestemmingen.

  • Voor provincies, het Rijk en overige overheidsorganisaties: het conceptverzoek is alleen ingesteld voor vergunningen.

Als u zelf niets instelt, dan gebruikt u automatisch de standaardinstellingen. Wilt u andere instellingen dan de standaard gebruiken? Dan kunt u dit met uw regelbeheersoftware of zaak- of vergunningensysteem instellen.

Hulp bij het instellen voor gemeenten: regel het voor 15 september

Wilt u als gemeente conceptverzoek instellen in het Omgevingsloket, maar lukt het niet om dit met uw eigen software te doen? Het programma Aan de slag met de Omgevingswet kan u helpen met het instellen op de productieomgeving.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.