Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Noors eiland over op waterstof

Voor de kust van Helgeland in Midden-Noorwegen ligt een eiland genaamd Myken. Een onderzeese kabel van 32 kilometer voorziet het eiland al vijf decennia van stroom. De kabel staat echter op het punt het te begeven. De bewoners zijn daarom naarstig op zoek naar een nieuwe energiebron. Met waterstof lijkt deze gevonden.

11 november 2019

Stroomkabel

In 2018 brak de kabel die al een halve eeuw stroom levert aan het eiland. Door de breuk zat het eiland twee maanden zonder stroom, tot de kabel weer was hersteld. Een volgende breuk kan zich echter zo maar weer voordoen. Dus wat nu? Trude Tokle is projectmanager van het project: Ons eiland ligt ver op zee, we willen daarom volledig zelfvoorzienend zijn. Het is voor ons ook belangrijk om groene, hernieuwbare energie te gebruiken als dat mogelijk is.

Waterstofinstallatie

Voor Myken is nu onderzoek gestart naar een waterstofinstallatie die speciaal geschikt is voor kleine eilanden. Voor de productie van groene waterstof wordt zonne- en windenergie ingezet. Waterstof is een ideale energiedrager voor het eiland. Energie in de vorm van waterstof kan voor langere periodes opgeslagen blijven. Zo zijn de eilandbewoners niet afhankelijk van dure batterijen of externe energiebronnen wanneer er minder zonne- en windenergie voorhanden is.

Veel interesse

Het project heeft al verschillende grote partijen aangetrokken. Onder meer de Noorse onafhankelijke onderzoeksorganisatie SINTEF en energiebedrijven Nordlandsnett en TechnipFMC tonen interesse in het project. Enova, een financieringsorganisatie voor duurzame energie projecten, ondersteunt het project met een subsidie van 69.000 euro. Het Noorse SINTEF werkt momenteel aan een pilootproject dat door de EU wordt gefinancierd. De organisatie onderzoekt de mogelijkheden voor het installeren van een waterstofinstallatie op Myken.

Artikel delen