Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nog meer geld voor de Nederlandse woningmarkt?

Ondanks dat wereldwijd de schuldenbergen flink hoger worden, was lenen nog nooit zo goedkoop. Voor huizenkopers, beleggers en corporaties is geld lenen spotgoedkoop. De Rijksoverheid krijgt zelfs geld toe (0,55%) op haar leningen. Waarschijnlijk wordt ook 2021 een jaar waarin geld goedkoop is.

Woningbouwers NL 20 april 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Overheid laat geld rollen

In totaal gaf de Nederlandse overheid in 2020 € 32 miljard uit aan het coronabeleid. Voor 2021 is nog eens € 26 miljard begroot. Het derde steunpakket loopt tot 1 juli 2021, maar wordt geleidelijk versoberd. Door de maatregelen voor een langere periode vast te leggen vermindert het Kabinet de economische onzekerheden voor bedrijven en huishoudens. Deze steunmaatregelen zijn exclusief € 13 miljard aan uitgestelde belastingbetalingen, misgelopen economische groei (circa € 8 miljard per procentpunt groei) en andere kosten.

Lenen wordt beloond

Hoewel het de vraag is in hoeverre deze enorme overheidsuitgaven leiden tot structurele verbeteringen, kan de Nederlandse staat zich het wel veroorloven. In het 4e kwartaal kwamen de overheidsinkomsten wel onder druk te staan en vanaf het 3e kwartaal waren de uitgaven (zeer) hoog. Toch is de schuldratio van Nederland nog gezond en daalde de rente op Nederlandse staatsleningen zelfs verder tot -0,55% eind 2020. De overheid krijgt dus nog steeds geld toe om te lenen en in lijn met de rente op staatsleningen daalde ook de hypotheekrente sterk. In februari waren er zelfs hypotheekleningen voor 15 jaar vast tegen 1% te krijgen. Kortom, paradoxaal genoeg leiden de enorme overheidsuitgaven en het lage rentebeleid van de ECB er juist toe dat huishoudens zeer goedkoop kunnen lenen.

Huishoudens zitten op enorme berg geld

Tijdens de 1e lockdown hielden huishoudens, noodgedwongen, massaal hun hand op de knip. Hierdoor stegen de spaartegoeden met een slordige € 30 miljard. Tijdens de 2e lockdown lijkt de spaarzucht van consumenten wat verminderd. De netto inleg van spaargeld is slechts iets hoger dan normaal. Een groot deel van het potentiële spaargeld heeft inmiddels zijn weg gevonden naar online winkelen, maar ook/vooral via uitgaven op de woningmarkt. Er worden veel woningen gekocht met meer eigen inleg, zowel voor bewoning als voor de verhuur, en ook de renovatiemarkt draait goed door.

Meer weten? Neem een kijkje in het themadossier: klik op de tabs boven het artikel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.