Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Nieuwe stikstofinstallatie Zuidbroek later in productie

Gasunie Transport Services verwacht dat de stikstofinstallatie in Zuidbroek in september in bedrijf zal gaan. Vanwege corona was er op de bouw, die in 2018 is gestart, een vertraging ontstaan. Ondanks de inzet van extra werkploegen is het helaas niet gelukt om deze achterstand in te halen. Om de gasopslagen voor volgende winter goed gevuld te krijgen en de leveringszekerheid zeker te stellen, voorziet GTS dat er extra Groningenproductie in het huidige gasjaar 2021-2022 nodig is.

Gasunie 20 mei 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Advies

Het advies van GTS aan de staatssecretaris is om de daadwerkelijk benodigde (eventuele extra productie) uit het Groningenveld pas aan het eind van het gasjaar definitief vast te stellen, gebaseerd op de marktontwikkelingen en realisaties gedurende het gasjaar.

Bijzondere marktomstandigheden

Door de bijzondere marktomstandigheden is er veel onzekerheid over verschillende zaken die de gaswinning uit het Groningenveld kunnen beïnvloeden. GTS heeft daarom in haar advies aan de staatssecretaris over de benodigde Groningenproductie ook de impact van andere veranderende planningsuitgangspunten geschetst. De inval van Rusland in Oekraïne en de dreigende gasschaarste heeft zeer hoge gasprijzen tot gevolg. Hierdoor constateren wij een daling in de marktvraag. De wens om alternatieven voor Russisch gas te vinden zorgt voor een historisch hoge aanvoer van LNG, wat tot gevolg heeft dat er meer stikstof nodig is om het gas op de juiste kwaliteit te brengen. Beide factoren beïnvloeden de benodigde Groningenproductie voor leveringszekerheid.

Belangrijke rol

De stikstofinstallatie Zuidbroek speelt een belangrijke rol in het eerder sluiten van de gaswinning uit het Groningenveld. De installatie zal nu, met forse inspanningen en uitgaande van constructieve samenwerking tussen de aannemer en zijn onderaannemers, in september kunnen opstarten. Wij betreuren het dat alle extra inspanningen en investeringen deze tegenvaller niet hebben kunnen voorkomen.

Zie ook

Nieuwe vertraging stikstofinstallatie Zuidbroek

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.