Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Nieuwe geluidseisen warmtepompen gaan in per 1 april 2021

De Lente-akkoord partijen zijn verheugd over het besluit om de nieuwe geluidseisen voor warmtepompen en airco’s op 1 april 2021 in te laten gaan. De rekentool voor de nieuwe eisen is pas sinds half november beschikbaar. Daardoor was het voor de sector niet mogelijk om al per 1 januari 2021 adequaat te reageren op de nieuwe wetgeving.

LenteAkkoord 18 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In het Bouwbesluit 2012 (Staatsblad 2020, nr. 189) worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Eerder was aangekondigd dat deze eisen op 1 januari 2021 inwerking zouden treden, tegelijk met de BENG-eisen. Om de bouw- en installatiesector tijd te geven te voldoen aan deze nieuwe geluidseisen, is de inwerkingtreding hiervan nu vastgesteld op 1 april 2021.

Rekentool
Met de sinds half november beschikbare rekentool zijn warmtepompleveranciers nu aan het doorrekenen of hun warmtepompen aan de eis voldoen. Vervolgens moeten projectontwikkelaars en bouwbedrijven in veel gevallen aanvullend de juiste omkastingen en andere akoestische maatregelen erbij zoeken en in het plan inpassen. Het indienen van plannen met luchtwarmtepomp-units in de tuin of op het dak kan daardoor vertraging oplopen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.