Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Minitopia: 100 zelfbouwers kunnen droomhuis realiseren in Eindhoven

In de nieuwe Eindhovense wijk Buurtschap Te Veld aan de Castiliëlaan is ruimte voor 100 eigenzinnige woonvormen met een footprint van maximaal 50 m2. De toekomstige bewoners kunnen hun woning volledig zelf ontwerpen, bouwen of plaatsen. De uitvoering van het initiatief ligt in handen van stichting Minitopia.

Provincie Noord-Brabant 29 april 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De start van het project wordt mogelijk gemaakt door een lening van € 500.000 vanuit de provincie Noord-Brabant. De gemeente Eindhoven stelt de grond ter beschikking en maakt deze bouw- en woonrijp.

Nieuwe woonvormen en zeggenschap

“Dit is een mooi voorbeeld van waar de provincie een rol kan spelen in ontwikkelingen rond woningbouw”, zegt gedeputeerde Erik Ronnes van Wonen. “Zonder een lening zijn dergelijke projecten niet haalbaar of laten zeer lang op zich wachten vanwege de financiering. Dit is de toegevoegde waarde van de provincie waaruit ook onze slagkracht blijkt. Bovendien ben ik blij met deze ontwikkeling omdat deze helemaal past in ons Actieprogramma Nieuwe woonvormen en Zelfbouw.“
“De 100 woningen van Minitopia maken het project Buurtschap te Veld compleet in zijn uniekheid en aanbod", vervolgt wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling). "Met deze innovatieve wijk leveren we niet alleen een forse bijdrage aan het woningtekort. We spelen ook in op de groeiende behoefte aan vernieuwende woonconcepten en zeggenschap over de grootte, vorm en invulling van je eigen huis. Buurtschap te Veld biedt voor ieder wat wils en sluit daarnaast naadloos aan op het DNA van Eindhoven. Ik ben er trots op de samenwerking met de verschillende partners en kan niet wachten tot de schop in de grond gaat."

Zelfbouwers gezocht

“Minitopia is voor Buurtschap te Veld op zoek naar eigenzinnige zelfbouwers, Tiny House lovers en duurzame innovators die liefst wonen in een huis gemaakt van natuurlijke of hergebruikte materialen en oog hebben voor inventieve toepassingen die bijdragen aan een kleine footprint”, zo laten Ralf van Boxmeer en Tessa Peters van Minitopia weten. “We zijn op zoek naar mensen die zorg willen dragen voor hun omgeving en buurtgenoten graag een handje helpen als dat nodig is. Leeftijd of samenstelling van het huishouden speelt geen rol.” Geïnteresseerden kunnen hun woonidee voor Minitopia in Eindhoven insturen tot 1 juni 2021, via Minitopia.eu/buurtschapteveld.

Minitopia

Achter de doe-het-zelf woningen op Buurtschap te Veld zit Minitopia, opgericht door Tessa Peters en Ralf van Boxmeer. Zij doen onderzoek naar en schrijven over woonvraagstukken en ontwikkelen met een cross-disciplinaire benadering relevante alternatieven voor hoe we wonen. Zij bedenken woonconcepten en initiëren en realiseren flexibele woongebieden. Ook bouwen ze zelf duurzame woningen op maat met innovatieve technieken.

Buurtschap te Veld

In het noorden van Eindhoven aan de Castiliëlaan wordt Buurtschap te Veld gerealiseerd. Een bijzondere en innovatieve wijk met zo’n 650-700 woningen. De wijk mag dertig jaar blijven staan en biedt een mix van sociale huur, middenhuur, zelfbouw huurkavels en een living lab. In het plan is veel aandacht voor woon- en leefkwaliteit. De tijdelijkheid zorgt ervoor dat de woningen snel gerealiseerd kunnen wonen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Buurtschapteveld.nl/minitopia.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.