Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Met steun PVV stevent controversiële huurwet ook in Eerste Kamer af op meerderheid

De Wet betaalbare huur is een splijtzwam in de nieuwe coalitie. In de Eerste Kamer zijn de VVD en BBB fel tegen, maar de PVV neigt sterk naar steun, bleek dinsdagavond bij een debat. Met de steun van de PVV stevent de controversiële wet af op een meerderheid in de senaat.

19 juni 2024

De Wet betaalbare huur lijkt ook in de Eerste Kamer een meerderheid te krijgen. Coalitiepartij PVV gaat waarschijnlijk voor de controversiële wet stemmen, bleek dinsdagavond bij een debat.

Met de wet wil demissionair minister Hugo de Jonge van BZK de huren in de vrije huursector aan banden leggen. De aanvangshuren van woningen tot 187 punten worden gereguleerd. Dat moet ervoor zorgen dat op termijn de huren van 300.000 huurwoningen dalen. Uiteindelijk zou 90 procent van alle huurwoningen in Nederland minder dan 1.000 euro huur betalen, liet het ministerie van BZK berekenen.

De huurverlagingen zijn voor de PVV het belangrijkste argument om de wet te steunen. De wet verlaagt “doorgeschoten prijzen” in de middenhuur en moderniseert het puntensysteem, zei PVV-senator Alexander van Hattem bij het debat.

Tegen Trouw bevestigde hij in een schorsing dat de PVV volgende week hoogstwaarschijnlijk voor de wet zal stemmen. “Wij hebben onze kiezers huurverlaging beloofd en deze wet steekt daarop in. We gaan de daad bij het woord voegen”, tekende de krant op.

PVV versus VVD en BBB

Daarmee staat de PVV lijnrecht tegenover coalitiepartners VVD en BBB. Die ontpopten zich de laatste maanden tot felle tegenstanders van de wet.

“De belangrijkste oorzaak van het niet meer goed functioneren van de woningmarkt is schaarste. Er moeten woningen toegevoegd worden. Er zullen met dit voorstel ongetwijfeld schrijnende situaties opgelost worden, maar het voelt wel een beetje alsof er met een schot hagel op misstanden wordt geschoten”, zei VVD-senator Henk Jan Meijer.

BBB-senator Eric Kemperman deelde vergelijkbare argumenten. “Het verlagen van de huren lost de woningnood niet op, maar neemt juist toe volgens onderzoeken. De rendementen van de vrije woningmarkt zijn verdampt. Het is onverantwoord dat wij als Kamerleden dit in de hand werken”, zei hij bij het debat.

De PVV is niet doof voor dergelijke argumenten. Senator Van Hattem gaf aan oog te hebben voor de mogelijke negatieve effecten van de wet voor de woningmarkt en voor de woningeigenaren. Hij vroeg minister De Jonge daarom om de effecten van de wet tijdig te evalueren.

Herhaling van zetten

De huidige situatie in de Eerste Kamer lijkt op die in de Tweede Kamer toen deze eind april voor de wet stemde. Ook toen was steun van de PVV beslissend. Ook NSC stemde voor, maar heeft geen zetels in de Senaat. VVD en BBB probeerden destijds de invoering van de wet juist te traineren.

BBB-Kamerlid (en aanstaand minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening) Mona Keijzer en pleitte ervoor om de Raad van State nog eens advies te laten geven over de wet. Invoering op 1 juli, zoals De Jonge voor ogen heeft, zou dan nagenoeg onmogelijk worden. De vertragingspoging bleek echter tevergeefs, en ook nu lijken de VVD en BBB aan het kortste eind te trekken.

De Eerste Kamer stemt op 25 juni over de wet. De bedoeling is dat deze op 1 juli van kracht wordt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.