Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

LTO steunt provincies in verzet tegen onwerkbaar stikstofbeleid

De waarschuwing tegen het stikstofbeleid, die in verschillende provinciehuizen klinkt, moet zeer serieus worden genomen. Dat betoogt LTO nu blijkt dat de zorgen over de haalbaarheid van de reductiedoelen en het gebrek aan perspectief voor boeren in de provincies erkent worden.

LTO 18 mei 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

“De LTO-organisaties brengen de zorgen over het gebrek aan agrarisch perspectief, de voortdurende onzekerheid voor PAS-melders, interimmers en anderen en de haalbaarheid van kdw-normen op elk bestuursniveau dringend onder de aandacht. Het is goed dat de provincies de zorgen die boeren over het stikstofdossier hebben volop erkennen. Daarmee staat men dichter op de burger, en dichter op de realiteit,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

Goed gebiedsproces

De LTO-organisaties staan in nauw contact met de provinciehuizen in het hele land en met het ministerie van LNV om ervoor de zorgen dat de boerenstem wordt gehoord in de gebiedsprocessen.

Om verder te komen in het stikstofdossier is het noodzakelijk dat het perspectief voor de landbouw verankerd is als voorwaarde in de gebiedsprocessen en Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarvoor moet er ook een zeker en concreet zicht zijn op legalisatie PAS-melders, interimmers en meldingsvrije activiteiten. De toekomst van de landbouw ligt in innovatie, niet in opkoop

Cruciaal is daarbij dat er reële ambities met heldere doelen, verwachtingen en uitgangspunten zijn. De KDW moet losgekoppeld worden van de beoordeling van Natura2000 gebieden en van vergunningverlening in het kader van de Natuurbeschermingswet. Bovendien moeten de natuurdoelen de gedragen uitkomst zijn van een maatschappelijk proces.

De regionale LTO-organisaties hebben de Provinciehuizen met die boodschap aangeschreven. LTO Nederland heeft deze voorwaarden om goed en evenwichtig mee te kunnen doen in de provinciale gebiedsprocessen via een brief met het IPO gedeeld.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.