Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

LTO: Boeren in onzekerheid door falende overheid

Het is onacceptabel dat de rechtszekerheid van boeren die zich netjes aan de regels houden voortdurend onder druk staat. Dat zegt LTO Nederland in reactie op een rechterlijke uitspraak in Overijssel, die 29 boeren voor grote onzekerheid stelt. De overheid dient haar verantwoordelijkheid te nemen.

LTO 12 mei 2022

''Het is schandalig dat boeren die altijd volgens de regels en te goeder trouw hebben gehandeld opeens zonder vergunning zitten. Het kan en mag niet zo zijn dat overheden naar elkaar blijven wijzen en dat boerengezinnen daar het slachtoffer van zijn. De procedeerdrift van milieuactivisten zorgt voor verlammende onzekerheid en blokkeert verduurzaming, terwijl de overheid slechts hoopgevende woorden biedt en de rechtszekerheid die burgers verdienen uitblijft. Onacceptabel!'' zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving.

''Boeren vragen zich af: wat betekent dit voor de ondernemers in deze zaak, en wat betekent het voor ons allemaal? Moeten we nu vrezen voor het handhavende optreden van de provincie? Moeten we het vee naar de slacht brengen? Dit kan zo niet voortduren.''

De Rechtbank Overijssel oordeelde vandaag dat 29 beroepen in de zogenaamde ‘stikstofzaken’ van Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu (VL) tegen de provincie Overijssel gegrond zijn. Dat betekent dat de provincie nu opnieuw moet kijken naar deze stikstofbesluiten. MOB/VL hebben meerdere zaken aangespannen over afgegeven natuurvergunningen, het beweiden en bemesten zonder natuurvergunningen en het niet optreden tegen PAS-melders.

''Opnieuw worden ondernemers die te goeder trouw hebben gehandeld met de rug tegen de muur gezet en opnieuw zullen de overheden zeggen dat er een oplossing moet en zal komen. De agrariërs in kwestie zijn daar vandaag niet mee geholpen,'' waarschuwt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

Opnieuw benadrukken we dat de overheid een gedegen juridische basis moet bieden waarop agrariërs hun bedrijf kunnen inrichten en exploiteren. De overheid moet snel en voortvarend te werk te gaan om de agrariërs zonder vergunning zekerheid te bieden. De agrarische ondernemers mogen niet de kop van jut zijn omdat de overheid faalt in het bieden van goede beschermende regelgeving en beleid.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.