Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Loket Volkshuisvestingsfonds open voor aanmeldingen per 1 juli

Vanaf 1 juli 2023 kunnen gemeenten zich weer aanmelden voor een mogelijke bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds bij het loket. Voor 2023 is - onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring - € 280 miljoen beschikbaar om in kwetsbare wijken met behulp van herstructurering de leefbaarheid te verbeteren. Stedelijke focusgebieden en grensregio’s krijgen prioriteit bij het toekennen van de subsidie. Gemeenten hebben tot en met 16 oktober 2023 12.00 uur de tijd om een aanvraag in te dienen voor een financiële bijdrage.

Rijksoverheid 29 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Eenvoudiger en toegankelijker

De regeling is de opvolger van de regeling uit 2021. Toen hebben gemeenten die een succesvolle aanvraag hadden ingediend in totaal € 450 miljoen ontvangen. Het Volkshuisvestingsfonds is in het leven geroepen om huizen te verbeteren met als beoogd resultaat een leefbaardere en veiligere wijk voor inwoners.

Ten opzichte van 2021 is de regeling vereenvoudigd en toegankelijker gemaakt. 

  • Gemeenten met stedelijke focusgebieden kunnen vastgestelde gebiedsplannen indienen bij hun aanvraag. Er is geen aparte onderbouwing nodig als de aanvraag onderdeel uitmaakt van een groter en samenhangend geheel, de gebiedsplannen. De administratieve lasten worden hierdoor beperkt. 

  • Het minimum aantal woningen is verlaagd, zodat kleinere gemeenten eerder kunnen voldoen aan de eis. 

  • Herstructurering en realisatie van maatschappelijke voorzieningen komen nu ook in aanmerking voor een bijdrage.

  • Corporaties met gespikkeld bezit kunnen via de gemeente een bijdrage krijgen voor inponding van woningen om te herstructureren. 

  • Verduurzaming is nu aangesloten bij bestaande subsidieregelingen, zodat de regeling begrijpelijker en uitvoerbaarder is. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.