Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Kick-off tenders voor Nederlandse windparken

RvO 10 maart 2022

Binnenkort start de aanvraagperiode voor vergunningen voor 2 nieuwe windparken op de Noordzee. De windparken, kavels VI en VII, zijn onderdeel van het windenergiegebied Hollandse Kust (west). De parken liggen 53 km uit de Nederlandse kust. De windparken gaan elk een energievermogen leveren van circa 700 megawatt, goed voor 6% van het huidige Nederlandse energieverbruik. Details over de tender zijn nu bekend.

Een tender bepaalt wie de vergunning krijgt. De tenders staan open vanaf 14 april tot en met 12 mei 2022. Windenergie op zee is een van de belangrijkste pijlers van het klimaatbeleid. Het doel is om in Nederland in 2050 een klimaatneutrale energievoorziening te hebben. Dit betekent dat we evenveel energie duurzaam opwekken als dat we verbruiken.

Financieel bod nieuw

De bouw van de nieuwe windparken gebeurt opnieuw zonder subsidie. Nieuw is dat ontwikkelaars een financieel bod kunnen doen. Dit is mogelijk door een aanpassing in de ‘Wet windenergie op zee’. Deze wet geeft nu meer mogelijkheden voor het verlenen van vergunningen voor het ontwikkelen van windparken zonder subsidie. In eerdere tenders werd er alleen een vergelijkende toets gedaan op een ingediende aanvraag. Bij een vergelijkende toets bepalen rangschikkingscriteria wie de vergunning krijgt.

Ecologie en energie

Ook nieuw is een extra beoordelingscriterium bij elk van de 2 tenders. Voor de vergunning van kavel VI is dit de bijdrage aan vernieuwingen op het gebied van ecologie. Voor kavel VII is dit vernieuwing van systeemintegratie: de bijdrage die het project levert aan bestaande en toekomstige windparken in het Nederlandse energiesysteem. Zo stimuleren we de markt nog meer om te innoveren. De regelingen zijn - net als bij eerdere tenders - inhoudelijk afgestemd met de windsector en marktpartijen.

6% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik

De te bouwen windparken gaan elk een energievermogen leveren van circa 700 megawatt. Dat is ongeveer 6% van het huidige Nederlandse elektriciteitsverbruik. Windenergie op zee is een pijler van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is niet alleen belangrijk om duurzame energie te gebruiken voor de elektriciteitsbehoefte van huishoudens en bedrijven. Ook de industrie vervangt de huidige fossiele brandstoffen en grondstoffen door elektrische toepassingen. Daarnaast kunnen we in de toekomst duurzame waterstof halen uit de elektriciteit van windparken op zee.

Ambitie verhoogd

Alle geplande windparken op zee samen, zorgen in 2030 voor 75% van de huidige elektriciteitsbehoefte. Het nieuwe kabinet heeft de ambitie voor het winnen van windenergie op zee verhoogd van 11 gigawatt naar 21 gigawatt. In de routekaart Windenergie op Zee 2030 staat voor de periode 2024 – 2030 hoe en wanneer de aangewezen windenergiegebieden worden ontwikkeld tot windparken. De extra 10 gigawatt komt hier bovenop.

Planning tenders

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert de aanvraagprocedure (tender) voor de vergunningen van nieuwe windparken. Deelnemers kunnen vanaf 14 april hun aanvraag doen via onze website. Na het sluiten van de tenders beoordelen wij binnen 13 weken de aanvragen. Dit kan eenmalig verlengd worden met 13 weken. Deze periodes zijn wettelijk vastgelegd. De winnaars worden naar verwachting in oktober 2022 bekendgemaakt. De nieuwe windparken starten in 2025-2026 met het leveren van windenergie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.