Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over Eindrapport scenariostudie weidevogels WUR/Sovon

Brief van minister Kamp (EZ) aan de Tweede Kamer over het Eindrapport scenariostudie weidevogels WUR/Sovon.

22 september 2017

De scenariostudie is is opgesteld als

uitvoering van de motie Grashoff-Leenders

, waarover staatssecretaris Van Dam (EZ) de Tweede Kamer informeerde op 17 maart 2017.

U heeft mij het verzoek overgebracht dat is gedaan tijdens het ordedebat van 5 september jl. om het eindrapport Weidevogelscenarios, dat in opdracht van mijn ministerie door Alterra/Sovon is opgesteld, aan te bieden aan de Tweede Kamer (kenmerk 2017Z11497).

Voorts heeft de vaste commissie voor Economische Zaken mij op 13 september jl. gevraagd te reageren op het eindrapport (kenmerk 2017Z11957/2017D25061) en mij op 14 september jl. gevraagd te reageren op de brief van Vogelbescherming Nederland en Boerennatuur.nl aan de Tweede Kamer van 31 augustus 2017 inzake dit rapport (kenmerk 2017Z11318/2017D25413).

De scenariostudie voor weidevogels is opgesteld ter uitvoering van de motie Grashoff-Leenders (Kamerstuk 33 450 XIII, nr. 98), waarin uw Kamer verzoekt een nationaal plan van aanpak voor weidevogels op te stellen. Over de resultaten en de reactie van de regering daarop is uw Kamer reeds geïnformeerd in een brief van 17 maart 2017 (Kamerstuk 33 576, nr. 97), waarin een samenvatting van het eindrapport is bijgevoegd. Het eindrapport is op 30 augustus 2017 gepubliceerd op www.rijksoverheid.nl en bij deze brief gevoegd.

In de brief van 17 maart 2017 is aangegeven dat de resultaten van de scenariostudie tijdig naar uw Kamer zijn gezonden, zodat in de komende kabinetsperiode hier rekening mee kan worden gehouden. In hun brief van 31 augustus 2017 roepen Vogelbescherming Nederland en Boerennatuur.nl de formerende partijen dan ook op om in het Regeerakkoord de benodigde middelen voor weidevogels vrij te maken.

Op basis van de scenariostudie kan in de volgende kabinetsperiode een besluit worden genomen over de eventuele inzet van extra middelen voor het realiseren van een stabiele weidevogelpopulatie. De recent ingezette overheveling van Europese middelen van pijler 1 naar pijler 2 ( 40 mln.) is een belangrijke stap hierin.

Vooruitlopend op verdere besluitvorming zetten de bij het weidevogelbeleid betrokken partijen zich in voor het verbeteren van het weidevogelbeheer binnen de huidige (financiële) mogelijkheden. Zo ondersteunt het Ministerie van Economische Zaken onder andere het opstellen van verbeterplannen agrarisch natuurbeheer, predatieonderzoek, monitoring van kievit en grutto en de ontwikkeling van innovatieve technieken, zoals de inzet van drones voor het opsporen en tellen van weidevogelnesten.

Download:

Eindrapport scenariostudie weidevogels WUR/Sovon

Dit rapport bevat een aantal scenario's voor de opstelling van een nationaal plan ter bescherming van weidevogels.

Artikel delen