Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over het energielabel voor woningen

Minister Ollongren (BZK) informeert de Tweede Kamer over de Nederlandse reactie op de vragen van de Europese Commissie over de website energielabelvoorwoningen.nl.

20 augustus 2018

Op 6 juni 2018 heb ik u per brief geïnformeerd over het feit dat dat Nederland een Met Redenen Omkleed Advies (MROA) heeft ontvangen ten aanzien van de toepassing van de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD, richtlijn 2010/31/EU). In deze brief heb ik toegezegd uw Kamer nader te informeren over de Nederlandse reactie. Hierbij doe ik deze toezegging gestand. Vanwege het vertrouwelijke karakter van de inbreukprocedure, kan ik alleen ingaan op de hoofdlijnen van de Nederlandse reactie.

Op 16 juli 2018 heeft de Nederlandse regering een reactie op het met redenen omkleed advies verzonden aan de Europese Commissie. In deze reactie ben ik ingegaan op vragen van de Europese Commissie over de disclaimer op en de controles bij het energielabel voor woningen dat via

www.energielabelvoorwoningen.nl

kan worden geregistreerd.

Bij de disclaimer op het energielabel voor woningen heb ik toegelicht dat deze disclaimer is bedoeld om te communiceren dat de aanbevelingen op het energielabel alleen gaan over de energieprestatie van de woning en dat de terugverdientijden van maatregelen gebaseerd zijn op een gemiddeld energiegebruik van de woning en, afhankelijk van het daadwerkelijke energiegebruik door de gebouweigenaar, in werkelijkheid korter of langer kunnen zijn. Het is niet de intentie van de Nederlandse regering geweest om met de disclaimer de suggestie te wekken dat de aanbevelingen op het energielabel onbetrouwbaar zijn. Om dit ongewenste beeld weg te nemen, zal ik de tekst van de disclaimer op bovenstaande wijze verduidelijken.

Bij de controles bij het energielabel heb ik beschreven dat er sinds september 2017 een groot aantal vervolgcontroles en onderzoeken is uitgevoerd ten aanzien van het energielabel voor woningen. Daarbij ben ik ingegaan op de controles van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport en het onderzoek van BK Ingenieurs waarbij de woningkenmerken opnieuw door onafhankelijke experts op locatie zijn opgenomen waarover ik u bij brief van 8 december 2017 heb geïnformeerd (TK 2017-2018, 30196, nr. 563). De conclusie van de Nederlandse regering is, dat de aantallen controles en onderzoeken bij het energielabel voor woningen in overeenstemming zijn met de vereisten ten aanzien van statistische significantie vanuit de richtlijn. Net als voor de Commissie is het voor Nederland van groot belang dat woningeigenaren via het energielabel betrouwbare informatie krijgen over de energieprestatie van hun woning en deugdelijke aanbevelingen krijgen om de energetische kwaliteit van de woning te verbeteren. Een goed werkend onafhankelijk controlesysteem is daarbij essentieel. Nederland zet zich hiervoor in en hoopt dat haar nadere toelichting tegemoet zal komen aan de vragen van de Commissie.

De Europese Commissie zal de Nederlandse reactie de komende tijd bestuderen. Op basis van de reactie kan de Europese Commissie besluiten de inbreukprocedure verder voort te zetten of te beëindigen. Ik zal uw Kamer op de hoogte houden van de ontwikkelingen in deze procedure.

Artikel delen

KENNISPARTNER

Maaike de Wit

Wit, Maaike de