Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

‘Kabinet versoepelde bestaande stikstofregels speciaal voor Schiphol’

Ondanks een negatief advies van de hoogste stikstofambenaar, versoepelde minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof de laatste jaren de stikstofregels voor Schiphol. Dat meldt NRC op basis van een WOO-verzoek door Mobilisation for the Environment.

30 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

“Om te zorgen dat Schiphol niet hoeft te krimpen versoepelde het ministerie de stikstofregels op een juridisch ‘zeer wankele’ manier”, schrijft de krant over het handelen van het ministerie van Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

De versoepeling ging concreet om negen boerenbedrijven die Schiphol in 2023 opkocht. De luchthaven mocht de stikstofruimte die ontstond door sanering van deze bedrijven volledig gebruiken als compensatie voor eigen uitstoot. Er werd door de overheid niet gecontroleerd of die stikstofruimte nodig was voor natuurherstel

Met de soepelere regels kon Schiphol in september makkelijker een natuurvergunning krijgen, al houdt deze volgens deskundigen die NRC sprak waarschijnlijk geen stand bij de rechter. De versoepeling geldt namelijk enkel voor Schiphol en niet voor andere bedrijven. Dat is juridisch onverdedigbaar, aldus Chris Backes, hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht, in de krant.

NRC kwam de exclusieve regeling voor Schiphol op het spoor door een WOO-verzoek door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.