Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Joepie de Poepie: wasbare luiers leasen!

Een kindje plast en poept in de eerste vier levensjaren zo’n 5300 luiers vol. Wasbare luiers zijn op dit moment in Nederland de enige manier om dit afval te reduceren aangezien er nog geen recycling installaties zijn. Wat kan je als gemeente met een visie voor een circulaire, afvalvrije economie doen om inwoners aan de wasbare luiers te krijgen? De gemeente Rheden heeft een uniek idee…

16 januari 2018

Ongeveer 5% van het landelijk huisafval bestaat uit luiers en incontinentieafval (bron: VANG). Voor gezinnen met kinderen kunnen luiers al snel voor 250 kg restafval per kindje per jaar zorgen (bron: Milieu Centraal). Dit terwijl het landelijke doel is om de jaarlijkse hoeveelheid huishoudelijk restafval in 2020 terug te brengen tot 100 kg per persoon! Hoewel er verschillende partijen bezig zijn met het ontwikkelen van luier recycling installaties, zijn deze nog niet gerealiseerd en zal de capaciteit op de korte termijn ver onder de landelijke behoefte voor recycling liggen. Daarnaast is afvalpreventie een betere optie dan recycling in een optimaal ingerichte circulaire economie.

Wasbare luiers verminderen afval en zien er nog leuk uit ook!

Bij wasbare luiers denken veel mensen aan de ouderwetse katoenen doeken van vroeger. De moderne wasbare luier is echter een zacht, voorgevormd broekje, verkrijgbaar met leuke motieven! In de wasbare luier leg je een inlegdoekje die de ontlasting opvangt, deze kan na gebruik bij het restafval en het luierbroekje kan gewoon thuis gewassen worden op 40 graden. Andere voordelen van wasbare luiers is dat kinderen vaak eerder zindelijk zijn en dat de kosten (over de periode van gebruik) normaal gesproken lager liggen.

Hoge investering en gebrek aan ervaring de grootste barrières

In een pilot met het gebruik van wasbare luiers in de gemeente Rheden (als onderdeel van een breder circulaire economie actieplan) kwam naar voren dat mensen de hoge investering voor de aankoop van de luiers (vanaf ongeveer 400) een grote barrière vinden. Een andere veelgenoemde belemmering was een gebrek aan kennis en ervaring. Veel deelnemers gaven aan wel belangstelling te hebben maar niet te weten hoe te beginnen en welke luiers te kopen. Vooral aan het begin van de pilot namen veel deelnemers contact op met de luierconsulente voor advies en ondersteuning.

Wasbare luiers leasen

Gebaseerd op de ervaringen van de deelnemers ontstond in samenwerking tussen de gemeente Rheden en BambooBaby (het bedrijf dat de luiers leverde en de deelnemers ondersteunde) het idee om luier leasepakketten aan te bieden. Dit leaseconcept (gebruik in plaats van bezit) past helemaal in het circulaire economie-beleid van de gemeente. In deze lease constructie wordt er maandelijks betaald voor de luiers en kunnen ze op elk moment weer teruggegeven worden (voor hergebruik). Dit overkomt de barrière van hoge investeringskosten. Ook krijg je bij het leasen van de wasbare luiers ondersteuning van een luierconsulente.

Onder de prijs van wegwerpluiers

Vervolgens besloot de gemeente Rheden om als proef voor een periode van een jaar een subsidie beschikbaar te stellen voor de wasbare luier leasepakketten. Door deze subsidie komt de prijs van de leasepakketten (25 per maand met subsidie) gemiddeld onder de prijs van wegwerpluiers. De Gemeente Rheden is hiermee de eerste gemeente in Nederland die een subsidie voor wasbare luiers verstrekt.

Ons advies

Voor zowel gemeenten als individuen zou ons advies zijn om onder begeleiding van een bedrijf met veel ervaring het eens uit te proberen. Voor individuen zou dit kunnen door een luierpakket te leasen of huren. Een gemeente zou een pilot kunnen organiseren om inzicht te krijgen wat inwoners nodig hebben om over te stappen op wasbare luiers én om een significante reductie in het huishoudelijk afval te bewerkstelligen! Goede begeleiding is noodzakelijk om een succesvolle overstap naar wasbare luiers te maken.

Royal HaskoningDHV heeft de Gemeente Rheden ondersteund bij het identificeren van korte termijn kansen ter ontwikkeling van de circulaire economie en de uitvoering van deze projecten begeleid.

Week van de circulaire economie 2018

In de Week van de Circulaire Economie publiceren wij iedere dag een circulair blog:

We hopen u zo te inspireren om samen stappen te zetten naar een circulaire toekomst!

Artikel delen