Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Jaap Smit: “Begrip voor zorgen over aanleg warmteleiding”

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, heeft uit handen van een afvaardiging van Hart voor Den Haag / Groep de Mos een brandbrief in ontvangst genomen over de warmteleiding. “Ik heb begrip voor uw zorgen en zal deze overbrengen aan Provinciale Staten. De overgang van fossiele energie naar schone energie zal ons allemaal raken.”

11 november 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Met de brandbrief protesteert Hart voor Den Haag / Groep de Mos tegen de komst van de warmteleiding WarmteLinQ. Met de aanleg van deze ondergrondse leiding komt restwarmte van bedrijven uit de Rotterdamse Haven beschikbaar voor maximaal 120.000 woningen en andere gebouwen in de provincie Zuid-Holland. De aanleg van het WarmtelinQ-tracé door Gasunie zal naar verwachting in 2025 afgerond zijn. Mensen zijn bezorgd over de overlast die de aanleg van de warmteleiding met zich mee brengt en ondernemers vrezen voor hun omzet.

Glasgow

Jaap Smit geeft aan dat de zorgen gehoord worden: “De leden van Provinciale Staten begrijpen de zorgen. Gasunie en de gemeenten moeten de warmteleiding zorgvuldig aanleggen. Dat gaat in samenspraak met gemeenten en omwonenden. En ja, er komt overlast bij de aanleg. Dat is onvermijdelijk. Helaas hebben alternatieven voor fossiele energie altijd consequenties voor onze omgeving. Áltijd is er beslag op de ruimte. Soms zijn de consequenties klein, zoals een laadpaal op straat of een zonnepaneel op het dak. En soms zijn de consequenties groot, zoals bij de plaatsing van een windmolen, de aanleg van een zonneweide of, zoals hier, de aanleg van de warmteleiding. Maar de transitie van vervuilende fossiele energie naar schone energie is onvermijdelijk. De CO2 uitstoot moet naar beneden, de opwarming van de aarde moet een halt worden toegeroepen en, wat dichter bij huis, we willen geen aardbevingen meer in Groningen als gevolg van de gaswinning. De afspraken die op dit moment in Glasgow worden gemaakt, brengen we hier tot uitvoering.”

Bomen

Gasunie en de gemeenten gaan alles in het werk stellen om samen met omwonenden en belanghebbenden de overlast van de aanleg zoveel mogelijk te beperken. Dat gaat over tal van zaken. Variërend van verkeersoverlast tot behoud van groen. Dit betekent dat de straten en parken waar de leiding onderdoor gaat er straks weer netjes en groen bij liggen. Voor elke boom die gekapt moet worden, komt een nieuwe terug. Dat zal alleen niet altijd op precies dezelfde plek zijn.

Duurzaam

Restwarmte is wereldwijd erkend als duurzame warmte. Het is schone energie. De infrastructuur die wordt gebruikt voor WarmtelinQ, kan ook in de toekomst worden gebruikt. Want ook als de Rotterdamse Haven in de toekomst helemaal is overgeschakeld op elektriciteit en waterstof zal daar restwarmte worden geproduceerd. Het is zonde om die warmte ongebruikt in de lucht te blazen.

Zie ook

Aanleg warmteleiding voor duurzame warmte 120.000 woningen van start

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.