Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Is incidenteel logiesgebruik te beschouwen als een logiesgebouw en voldoen de gekoppelde rookmelders aan het Bouwbesluit 2012?

In 1997 is door de gemeente vergunning verleend voor de bouw van een luxe appartementengebouw. In de vergunning was sprake van een woongebouw. Het appartementencomplex bestaat uit 45 appartementen in zes bouwlagen (hoogste vloer op 13,5 m boven peilniveau) met daaronder een ondergrondse stallingsgarage. Elk appartement wordt ontsloten via een gemeenschappelijke lifthal rond één van de drie liftkernen in het gebouw. Hierop sluiten, per lifthal, ten hoogste drie appartementen aan. De lifthal verschaft tevens toegang tot de niet-besloten ruimte naar één van de drie veiligheidstrappenhuizen.

Adviescommissie brandveiligheid 25 November 2015

Door een wijziging van het bestemmingsplan mogen de appartementen binnenkort ook worden verhuurd voor recreatief gebruik. Vijf woningeigenaren verhuren hun appartement reeds voor recreatief gebruik. Dit is niet toegestaan, maar wordt onder voorwaarden geaccepteerd, gezien de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan. De voor recreatieve verhuur gebruikte appartementen worden door de gemeente beschouwd als logiesfunctie. Omdat er meerdere appartementen verhuurd worden, beschouwt de gemeente deze logiesfuncties als logiesfuncties gelegen in een logiesgebouw.

Na een inspectie in 2015 van de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente is geconstateerd dat het complex op meerdere punten niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. Het gebouw voldoet niet aan de brandveiligheidsvoorschriften als je het beschouwt als logiesgebouw, maar ook niet als je het beschouwt als woongebouw. De VvE heeft daarop een Plan van Aanpak laten maken door een brandveiligheidsadviseur. Daarin worden maatregelen beschreven die ervoor moeten zorgen dat het appartementengebouw weer voldoet aan het vereiste rechtens verkregen niveau van het woongebouw en, waar verbouw noodzakelijk is, aan het verbouwniveau.

Om het appartementengebouw ook in de toekomst als logiesgebouw te mogen blijven gebruiken vindt de gemeente het nodig om een aantal extra brandveiligheidsmaatregelen te treffen. Voor één van de volgens de prestatie-eisen van het Bouwbesluit vereiste- maatregelen heeft de VvE een gelijkwaardige oplossing conform Bouwbesluit artikel 1.3 eerste lid voorgesteld die het bevoegd gezag als niet-gelijkwaardig heeft beoordeeld. De VvE heeft voorgesteld om in de verblijfsruimten van elk logiesverblijf en in de verkeersruimten tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van het appartement, gekoppelde rookmelders aan te brengen conform NEN 2555 in plaats van een vereiste gecertificeerde brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie met volledige bewaking en doormelding.

Adviesvraag

De adviescommissie heeft de vraag van de aanvrager als volgt opgevat:

1. Is het gebouw te beschouwen als een logiesgebouw?

2. Zo ja, biedt de installatie van gekoppelde rookmelders (conform NEN 2555) in alle verblijfs- en verkeersruimten van een voor recreatieve verhuur verhuurd appartement in dit complex, een gelijkwaardig alternatief, conform Bouwbesluit artikel 1.3 eerste lid, voor de installatie van een gecertificeerde brandmeldinstallatie met volledige bewaking en doormelding?

Download

hier

het advies.

Artikel delen