Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Inwerkingtreding Omgevingswet: 1 juli 2022 onder hoogspanning?

Waar kunnen wij een startblog in onze nieuwe reeks 'Aftellen naar de Omgevingswet' beter mee beginnen dan met het heetste politieke hangijzer van de hele wet? We hebben het natuurlijk over de beoogde datum van inwerkingtreding van de stelselherziening. Op het moment van schrijven – begin oktober 2021 – staat deze datum nog op 1 juli 2022. Toch komen er steeds meer signalen dat de datum van inwerkingtreding best nóg een keer kan worden uitgesteld. Kinderziektes in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn het (grootste) probleem. Meer duidelijkheid kunnen we op z'n vroegst begin november verwachten.

8 oktober 2021

Blog

Blog

Dat is althans de boodschap van minister Ollongren in haar Kamerbrief van 30 september 2021. In deze brief wordt een nieuwe Kamerbrief aangekondigd die begin november zou moeten komen en die onder andere de stand van zaken van het DSO moet geven. Aan de hand daarvan wil de minister dan het debat met de Tweede Kamer voeren over de datum van inwerkingtreding. Begin november duidelijkheid wordt daarmee minder waarschijnlijk (debatten inplannen en voeren kost immers ook tijd).

Relevant is verder om in herinnering te roepen dat in een Kamerbrief van 27 mei 2021 de minister al schreef dat het "wel noodzakelijk [is] dat de laatste minimale functionaliteiten van de landelijke voorziening van het DSO die nodig zijn voor inwerkingtreding uiterlijk oktober 2021 gereed zijn en werken."

Duivels dilemma

Het is inmiddels een terugkerend thema, maar de praktijk heeft behoefte aan duidelijkheid: treedt de wet nu op 1 juli 2022 in werking? Opnieuw staat het parlement voor het duivelse dilemma: door niet op korte termijn duidelijkheid te bieden, dreigt het parlement te verergeren wat het zegt te willen voorkomen: chaos in de uitvoering.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.