Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Invloed van duurzame energiesystemen op brandveiligheid van woningen

NIPV 20 april 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het lectoraat Energie en Transportveiligheid van NIPV heeft onderzoek gedaan naar de invloed op brandveiligheid van verschillende typen installaties in woningen die het mogelijk maken om op een meer duurzame manier met energie om te gaan.

De studie richt zich niet op de bouwkundige brandveiligheid maar op de brandveiligheid van de technische installaties. Daarbij gaat het specifiek om (nieuwe ontwikkelingen in) installaties voor duurzame energievoorziening in woningen. De brandveiligheidsaspecten van duurzamere bouwmethoden en -materialen zijn onderwerp geweest van een eerdere studie.

Particuliere woningbezitters worden steeds vaker energieleverancier

Waar tot voor enkele jaren energie in de vorm van elektriciteit of aardgas werd opgewekt bij een (beperkt aantal) energiecentrales, om vervolgens via kabels en leidingen naar woningen te worden getransporteerd, vindt er nu een transitie plaats, waarbij er steeds meer mogelijkheden ontstaan voor particuliere woningbezitters om zelf energie op te wekken, energie op te slaan en energie (terug) te leveren.

Hiervoor ontstaan steeds meer (technische) mogelijkheden, waardoor er een steeds grotere diversiteit ontstaat aan installaties die in woningen kunnen worden geïnstalleerd.

Doel onderzoek

In deze studie wordt op basis van publiek toegankelijk informatie een overzicht gegeven van systemen die nu of in de nabije toekomst een rol kunnen gaan spelen bij een (duurzame) energievoorziening en er is gekeken of deze, naar verachting, in particuliere woningen kunnen of zullen worden geïnstalleerd.
Het doel van het onderzoek was om:

  1. Een beeld te geven van de typen installaties die momenteel of – naar verwachting – in de nabije toekomst toegepast zullen worden voor een duurzame energievoorziening (ook klimaatbeheersing) in (nieuwe) woningen in Nederland

  2. Aan te geven wat de invloed van deze installaties is op de brandveiligheid

  3. Aan te geven hoe brandveiligheidsrisico’s kunnen worden beperkt.

Lees het volledige rapport

Duurzaam bouwen – brandveiligheid van installaties

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.