Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Internationale partners voor NortH2 in Groningen

Groningen zet zich steeds meer op de kaart met groene waterstof. De belangstelling voor de activiteiten in deze provincie neemt toe, ook van buitenlandse bedrijven, zoals van de Duitse energiereus RWE en het Noorse Equinor. Die hebben zich gemeld als partner voor het Groningse NortH2.

H2Platorm 9 december 2020

Nieuws

Naast Shell, Gasunie en Groningen Seaports gaan RWE en Equinor meedoen aan het opzetten en ontwikkelen van een groene waterstofmarkt in Noord Europa, zo is te lezen op duurzaambedrijfsleven.nl.

Wat is NortH2?

NortH2 is een ambitieus project. Het maakt gebruik van duurzame stroom van windparken in de Noordzee voor de productie van groene waterstof. Onderzocht wordt of die is op te slaan in ondergrondse zoutcavernes en het transport naar eindgebruikers. Dat kan de industrie zijn, maar er is uiteraard ook te denken aan transport via een aangepast aardgasnet naar woningen.

Opslag en infrastructuur voor waterstof

Op duurzaambedrijfsleven.nl stelt Ulco Vermeulen, directeur business development bij Gasunie: “Nederland staat er fantastisch voor, omdat we de opslagcapaciteit en infrastructuur voor waterstof hebben. Nergens in Europa kunnen ze dit kopiëren. Met die uitgangspositie, en een groter en sterker consortium, gaan we onze slag slaan.”

Potentiële banenmotor

Uit de eerste haalbaarheidsstudie blijkt ook dat NortH2 tot een reductie van 20 procent van maatschappelijke kosten kan leiden, in vergelijking met een kleinschaligere aanpak. Verder kunnen er, volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, 5.000 tot 12.000 banen gecreëerd worden. De tweede haalbaarheidsstudie is ook gestart en richt zich op de periode na 2030.

Meer windmolens nodig

Maar of het project er ook echt komt hangt nog af van een aantal factoren. “Dit project kan alleen slagen als we windmolens op de Noordzee mogen bouwen. Dat is aan de overheid en daarover zijn we in gesprek met het ministerie,” zegt Vermeulen. “Ten tweede is er nog geld nodig, twee keer tien miljard tot 2030, om daarna op eigen benen te staan.”

Wie zijn de afnemers?

Afnemers van de waterstof zou de industrie kunnen zijn zoals Tata Steel in IJmuiden. Het waterstofproject in Hoogeveen voor aardgasvrije wijken zit aan de bebouwingskant als potentiële afnemer. Het gaat hier om het verwarmen van woningen met waterstof.

2027 start productie groene waterstof

Het komende jaar moet NortH2 meer handen en voeten gaan krijgen. Het gaat om een investering van 10 miljard euro. Eind 2023 moeten beslissen worden genomen, zoals is althans nu het streven. Het doel is om in 2027 de eerste groene waterstof in de Groningse Eemshaven te produceren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.