Noah Zwartjes werkt sinds mei 2024 bij Certa Advocaten als paralegal vastgoed en arbeidsrecht. Hij ondersteunt in vastgoedkwesties over de fysieke leefomgeving, omgevingsvergunningen en omgevingsplannen. Zijn juridische taken bestaan uit onderzoek, het opstellen van processtukken en het onderhouden van contact met cliënten. PONT | Omgeving stelde Zwartjes een paar vragen over zijn recente carrièreswitch.
Ik heb destijds voor de functie van paralegal Vastgoed-, Arbeids- en Bestuursrecht gekozen vanwege mijn leerzame en aangename stage-ervaring bij Certa Advocaten. Tijdens mijn masterstudie Recht en Onderneming heb ik mij voornamelijk verdiept in ondernemingsrecht en commerciële activiteiten. Een van de belangrijkste redenen waarom ik voor deze studie heb gekozen, is mijn overtuiging dat ondernemingen een fundamentele rol vervullen in de maatschappij. Ze vormen de motor van de economie, stimuleren innovatie en fungeren als katalysator voor technologische vooruitgang.
Tijdens mijn stage bij Certa Advocaten kreeg ik de kans om kantoorbreed kennis te maken met verschillende rechtsgebieden in de praktijk. Deze ervaring liet mij inzien hoe nauw verschillende rechtsgebieden vaak met elkaar verweven zijn. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de interactie tussen ondernemingsrecht en omgevingsrecht. Ondernemingen moeten namelijk niet alleen voldoen aan interne bedrijfsregels en structuren, maar ook aan externe regelgeving met betrekking tot hun fysieke omgeving.
Ik vind het leuk om me bezig te houden met verschillende aspecten van een zaak en geniet daarom volop van mijn functie als paralegal in meerdere rechtsgebieden. Deze veelzijdigheid maakt mijn werk dynamisch en uitdagend. Door te werken aan uiteenlopende juridische vraagstukken, van vastgoed- en arbeidsrecht tot ondernemingsrecht en omgevingsrecht, kan ik mijn kennis continu verbreden en verbanden leggen tussen verschillende disciplines.
De grootste uitdagingen in de sector zijn de woningnood, de stikstofproblematiek en de energietransitie. Met een woningbouwopgave van meer dan 900.000 woningen tot 2030 moeten we efficiënt omgaan met beperkte ruimte. De stikstofproblematiek vertraagt veel projecten, waardoor het vinden van een balans tussen groei en milieubehoud essentieel is.
Daarnaast vereist de overgang naar duurzame energie ingrijpende veranderingen in onze infrastructuur en brengt het juridische complexiteit met zich mee. Deze uitdagingen vragen om creatieve oplossingen binnen de kaders van de geldende wetgeving om een duurzame en leefbare omgeving te realiseren.
Recentelijk heb ik onderzoek mogen doen naar de aanpak van de Engelse overheid op het gebied van sport en beweging. In Engeland wordt maatschappelijk vastgoed gebouwd en geëxploiteerd voor de gemeenschap, met decentralisatie en lokale gemeenschapsinitiatieven als vertrekpunt. Deze benadering leidt tot andere voorzieningen en een andere wijze van exploiteren. Organisaties profileren zich als sociale ondernemingen en krijgen de vrijheid om zelf invulling te geven aan accommodaties en het aanbod, binnen een beperkte wensenlijst van de overheid.
Dit model biedt inspiratie voor Nederland. Hier bezitten gemeenten vaak maatschappelijk vastgoed, zoals sportaccommodaties en zwembaden. Net als in Engeland zouden Nederlandse gemeenten kunnen profiteren van een meer gedecentraliseerde aanpak en het stimuleren van lokale gemeenschapsinitiatieven.
Goede voorbeelden zijn overal te vinden. Er zijn genoeg mensen die bereid zijn bij te dragen aan hun omgeving. Het is cruciaal om de juiste mensen bij elkaar te brengen en samen te werken aan gemeenschappelijke doelen.
Ik heb brede interesses in het recht en leer graag nieuwe dingen. Omdat ik in meerdere rechtsgebieden werkzaam ben, zou ik me waarschijnlijk meer hebben verdiept in een ander rechtsgebied, zoals arbeidsrecht of insolventierecht. Mijn uiteindelijke doel is om advocaat te worden, wat betekent dat ik me uiteindelijk zal specialiseren. Wie weet waar mijn interesses en ervaringen me volgend jaar naartoe zullen leiden.
Ik haal mijn inspiratie niet uit een specifiek persoon maar uit waarden die ik in mensen bewonder, zoals integriteit, doorzettingsvermogen en creativiteit. Integriteit inspireert me omdat het de basis vormt voor vertrouwen en eerlijkheid in relaties en werk. Doorzettingsvermogen motiveert me om vol te houden, zelfs als dingen moeilijk worden, en om altijd naar verbetering te streven. Creativiteit waardeer ik omdat het leidt tot innovatieve oplossingen en nieuwe manieren van denken, wat essentieel is voor vooruitgang en succes. Deze waarden inspireren me om mijn beste zelf te zijn en anderen op een positieve manier te beïnvloeden.
Ik raad "Surrounded by Idiots" van Thomas Erikson aan. Dit boek beschrijft op een toegankelijke en boeiende manier het DISC-model (Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme: de vier gedragsstijlen). Het helpt je om zowel je eigen gedrag als dat van anderen beter te begrijpen en te herkennen. Door inzicht te krijgen in deze gedragsstijlen, leer je effectiever te communiceren en samen te werken. Ik houd dit boek altijd in mijn achterhoofd bij elke nieuwe ontmoeting.