Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Ton van Vulpen, jurist bestuurs- en omgevingsrecht bij Catch Legal

Ton van Vulpen begon in juni 2023 als junior jurist bij Catch Legal. Zijn master Staats- en Bestuursrecht haalde hij in mei aan de Radboud University Nijmegen. Daarvoor was Van Vulpen al een bekend gezicht bij Catch, want na zijn stage medio 2022 ging hij verder als werkstudent en hij is meteen fulltimer geworden na het behalen van zijn 'mr.'-titel. In zijn vrije tijd is Van Vulpen juridisch adviseur bij Stichting Wetswinkel Veenendaal.

13 juli 2023

Interviews

Interviews

Waarom heeft u voor deze functie bij Catch Legal gekozen?

Door verschillende soorten werkzaamheden die ik bij Catch kan doen. Van het bijstaan van Bedrijven & Particulieren, tot het intern op opdracht gaan bij een overheidsorganisatie; het kan allemaal. Hierdoor leer je in korte tijd veel nieuwe dingen vanuit verschillende invalshoeken.

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

Dit komt doordat ik een aannemer in de familie heb. Van jongs af aan ben ik meegenomen in van alles wat met bouwen te maken heeft, waaronder bijvoorbeeld vergunningverlening. Verder is dit domein de komende jaren enorm belangrijk wat betreft de woningbouwopgave en de energietransitie.

Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen in de sector?

Dat zijn toch wel de woningbouwopgave en energietransitie, in combinatie met de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het blijft een risico om ten tijde van zulke grote opgaven, zo’n grote stelselwijziging in de wetgeving door te voeren.

Welke ontwikkelingen moeten we volgens u zeker in de gaten houden?

De ontwikkelingen rond het stikstofprobleem. Op een gegeven moet hier toch een oplossing voor worden gevonden. Wanneer dit probleem wordt opgelost, geeft dit ook ‘ruimte’ om opgaven voor de woningbouw en energietransitie op te lossen.

Waar ziet u goede voorbeelden om te volgen binnen het omgevingsdomein?

Het slimme gebruik van groen. Laatst zag ik bijvoorbeeld een zonnepark dat bij hevige regenval vol kan lopen met water. Dit is mogelijk doordat de zonnepanelen enkele meters boven de grond op palen staan. Dit vond ik een hele slimme oplossing om voor een korte tijd een grote hoeveelheid regenwater op te vangen, wat op een later moment weer gebruikt kan worden tegen de droogte. Ik denk dat wij hier in het omgevingsdomein misschien wel meer mee zouden kunnen en moeten doen.

Als u niet in dit domein werkzaam was, wat was u dan gaan doen? Welk beroep zou u dan hebben gekozen?

Als ik niet voor het omgevingsdomein en het omgevingsrecht, had gekozen, was ik waarschijnlijk de kant van het strafrecht opgegaan. Ook een erg interessant rechtsgebied. Dan was ik waarschijnlijk bij het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak of als advocaat gaan werken.

Wie of wat inspireert u en waarom?

Ik heb altijd een grote bewondering voor sporters die al lange tijd aan de top staan of hebben gestaan. Denk aan LeBron James, Tom Brady, Lionel Messi en, een sporter wat dichter bij huis, Sven Kramer. Het lijkt mij namelijk heel moeilijk om telkens de arbeid te blijven leveren, terwijl je al zo vaak op de hoogste trede hebt gestaan. Deze mensen kunnen dit meerdere jaren opbrengen en daar heb ik enorm veel respect voor.

Welk boek raadt u iedereen aan en waarom?

Naast dat ik het erg ontspannend vind om thrillers te lezen, houd ik er ook van om op zijn tijd een biografie te lezen. Een van de interessantste die ik ooit heb gelezen is het boek dat Barack Obama uitbracht na zijn presidentschap. Dit boek geeft een uitgebreid inkijkje in het leven van de machtigste man ter wereld. Erg interessant en een aanrader voor anderen om ook een keer te lezen.

Welke eigenschap bewondert u in anderen?

Dan denk ik aan de eigenschappen: doortastendheid en discipline. Als je over deze twee eigenschappen beschikt, al is het maar in beperkte mate, kan je volgens mij heel ver komen in het leven.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.