Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Aukje van der Galiën-Rozendal sinds augustus 2022 werkzaam bij BügelHajema Adviseurs als jurist omgevingsrecht

Ik ben sinds augustus 2022 werkzaam bij BügelHajema adviseurs als jurist omgevingsrecht. In deze functie schrijf ik de regels voor bestemmingsplannen, geef ik juridisch advies over bijvoorbeeld de interpretatie van een bestemmingsplan of een vergunningenprocedure en werk ik mee aan omgevingsplannen. Hier voor was ik werkzaam bij de samenwerkende gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel in de functie van jurist grondzaken. In die functie voerde het privaatrecht de boventoon.

11 april 2023

Interviews

Interviews

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?   

De functie als jurist grondzaken was mijn eerste functie na het afronden van mijn rechtenstudie. Ik was er nog niet zeker van dat het vakgebied van grondzaken ook echt bij mij paste en of ik daar de meeste energie uit zou halen. Daarom wilde ik graag eens werkzaam zijn in een ander specialisme waardoor ik zou kunnen ontdekken of dat iets voor mij is. Daarnaast heb ik bewust gekozen om niet te solliciteren bij een overheidsinstantie. Ik wilde graag ervaren hoe het is om voor een (semi)commerciële organisatie te werken.

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

De enige kennis die ik had van het omgevingsrecht heb ik opgedaan tijdens mijn studies en zijdelings verkregen via mijn voormalige collega’s bij de gemeenten. Ik had daarom erg behoefte aan kennisvergaring van de huidige wet- en regelgeving. BügelHajema werkt aan meerdere omgevingsplannen, en met deze baan krijg ik ook de kans om hieraan mee te werken. Ik doe dus niet alleen kennis op over de huidige systematiek, maar ook al over de nieuwe Omgevingswet. Dat is een grote uitdaging, maar maakt het ook afwisselend en erg leerzaam.

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

Ik heb al een lange tijdaffiniteit met het omgevingsdomein. Ik dacht eerst dat ik die interesse kwijt zou kunnen in een makelaarsfunctie en daarom heb ik de opleiding Vastgoed & Makelaardij gevolgd. Tijdens die opleiding vond ik de juridische vakken het leukst, waardoor ik besloot om Rechten te gaan studeren. Ik heb mijn vakkenpakket tijdens mijn studie afgestemd op Vastgoed & Omgevingsrecht.

Wie inspireert u en waarom?   

Dit klinkt mogelijk erg als een open deur, maar mijn collega’s inspireren mij. Ik merk dat zij echt hart voor de fysieke leefomgeving hebben en tegelijkertijd voor het beter toegankelijk en eenvoudiger maken van het juridische bos aan omgevingsrecht regels. Ook de kennis die mijn collega’s hebben inspireert mij om mij te ontwikkelen.

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

De eerste plek die bij mij naar boven komt is toch wel mijn eigen tuin. Hoe mooi sommige plekken in Nederland ook zijn, mijn favoriete plek blijft toch thuis en dan is mijn tuin – mits mooi weer – de favoriet.

Wat is uw grootste ergernis over het omgevingsdomein?   

De papieren werkelijkheid die Nederland kent. We denken in Nederland erg in regels, maar de realiteit is complexer en past daar niet altijd in.

Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?   

Ik vind het mooi als mensen creatief kunnen denken en met vernieuwende oplossingen komen. Het is inspirerend om samen te werken met anderen, die ervoor zorgen dat je zoekt naar het beste en soms onverwachte antwoord op een vraag.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.