Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Anita Nijboer, partner bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan

"In de rubriek 'In gesprek met een beweger' stelt Omgevingsweb enkele vragen aan professionals die recent van baan zijn gewisseld of gepromoveerd zijn binnen het omgevingsdomein. Deze keer spreken we Anita Nijboer, sinds kort partner bij Kennedy Van der Laan. Als grootste uitdaging binnen haar functie noemt ze het bij elkaar brengen van verschillende stakeholders: ""De overheid wordt vaak gezien als de partij die op de rem trapt en de ondernemer als degene die alles het liefst gisteren had gewild."""

Redactie OmgevingsWeb 17 mei 2019

Nieuws

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Omdat Kennedy Van der Laan een kantoor is met een fraaie historie en indrukwekkend track-record, ook in mijn vakgebied. Het omgevingsrecht is constant in beweging. Niet alleen de wetgeving verandert, maar ook in specifieke aandachtsgebieden als duurzaamheid, smart-city-toepassingen in de openbare ruimte en de mogelijkheden van dubbelgebruik van onze schaarse ruimte, zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen.

Ik haal er het meeste voldoening uit om complexe regelgeving toegankelijk te maken voor mijn cliënten en hen te helpen met praktische oplossingen. Hoe zorg je ervoor dat een voorgenomen project ook echt haalbaar is? Hoe kun je vergunningen constant up-to-date houden als je bedrijfsvoering verandert? Kan een gemeente een billboard dat gegevens genereert verbieden? Uiteenlopende vragen die vragen om een praktische oplossing.

Bij Kennedy Van der Laan kan ik niet alleen samenwerken met experts op het gebied van onder meer vastgoed, privacy en IT, maar hebben we als uitgangspunt dat we met direct toepasbare oplossingen komen. En, ook erg belangrijk, het is een ontzettend fijn kantoor om te werken, met een goede sfeer.

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

Wat een enorme uitdaging kan zijn, maar ook ontzettend leuk is, is om de verschillende stakeholders in een zaak bij elkaar te brengen, zodat ze elkaar begrijpen en er een betere samenwerking mogelijk is. Ik ben geen mediator, maar ken wel de manier van denken vanuit de overheid én vanuit het bedrijfsleven. Zaken worden op een verschillende manier aangepakt. De overheid wordt vaak gezien als de partij die op de rem trapt en de ondernemer als degene die alles het liefst gisteren had gewild. Het helpt dan om elkaars belangen te zien en begrijpen. Ik sta bijvoorbeeld bedrijven bij die snel een aangepaste vergunning nodig hebben, omdat er een mega-order is binnengekomen en de benodigde hoeveelheid gevaarlijke stoffen niet overeenkomt met de bestaande vergunning. Als er begrip en vertrouwen is in elkaars goede bedoelingen, dan is er veel meer ruimte om samen te onderzoeken of er een oplossing is. De overheid begrijpt doorgaans best dat er commerciële belangen zijn die een vergunning voor een onderneming noodzakelijk maken. Ik omschrijf het wellicht wat simpel, maar het is een voorbeeld van zaken waar ik een groot deel van de tijd mee bezig ben en waar ik veel voldoening uit haal.

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

Eigenlijk ben ik er toevallig ingerold en al snel was ik verkocht. Het is geweldig om kantoorgebouwen, musea en woningen die je eerst alleen op papier zag na afloop van procedures of advisering daadwerkelijk gebouwd te zien worden.

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

Ik woon in Driemond (Amsterdam) en sinds kort heb ik de Gaasperplas ontdekt. We hebben een dochter van drie die dol is op zwemmen (ze is ervan overtuigd dat ze het kan) en klimmen. Bij de Gaasperplas is een strand met een speeltuin waar zij zich enorm kan vermaken, terwijl ik in de zon kan zitten (en uiteraard ook 90% van de tijd mee moet klimmen en zwemmen). Ik vind dit soort stadstranden en parken waar je kunt zwemmen en waar voorzieningen zijn om wat te drinken of eten te halen echt ideaal. De sfeer is goed, met mensen die barbecueën en een feestje vieren.

Wat is uw persoonlijke motto?

Mijn levenshouding is om volledig te gaan voor de dingen die ik wil en me daarbij niet te veel te laten weerhouden door tegenslagen of tegenwerpingen van anderen. Dat betekent niet dat een tegenslag me niets doet of dat ik vind dat je er niet bij stil mag staan. Het is juist belangrijk om dat wel te doen, om vervolgens met frisse moed weer een poging te wagen. Verder probeer ik zoveel mogelijk dingen te doen waar ik plezier uit haal en enthousiast over ben, binnen mijn werk, maar natuurlijk ook daarbuiten.

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het omgevingsdomein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het leuk om net als Anita Nijboer mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, geef het dan door via redactie@omgevingsweb.nl

Artikel delen