Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Hybride warmtepomp lang niet voor alle woningen voordelig

De aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp is voor veel rijtjeswoningen onvoordelig. De forse investeringen staan niet in verhouding met de besparing en leiden zelfs tot hogere lasten. Vereniging Eigen Huis vindt dat het kabinet eerst ervoor moet zorgen dat de overstap naar hybride warmtepomp rendabel wordt, voordat er over mogelijke verplichtingen wordt gesproken.

Vereniging eigen huis 5 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Met een hybride warmtepomp kan het gasverbruik in de woning met wel 60% worden verlaagd. Dat klinkt aantrekkelijk, maar de totale investering in de apparatuur, installatie en woningisolatie moet wel rendabel zijn. Uit onderzoek blijkt dat huiseigenaren van rijtjeswoningen, na de aanschaf van een hybride warmtepomp in combinatie met de juiste isolatiemaatregelen voor rijtjeswoningen, hogere lasten hebben. Voor twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen is deze stap wel lonend, maar ook hier blijkt de terugverdientijd hoog. Pas als de overstap naar een hybride warmtepomp financieel voordelig uitpakt zal onder huiseigenaren het animo toenemen.

288 miljoen voor stimulering hybride warmtepomp

Het kabinet maakte tijdens Prinsjesdag bekend dat er 288 miljoen euro beschikbaar komt voor subsidie en nieuw (normerend) beleid om huiseigenaren aan te sporen om over te stappen van een traditionele cv-installatie naar een energiezuinige en milieuvriendelijke hybride warmtepomp. Vereniging Eigen Huis maakt bezwaar als nieuwe maatregelen leiden tot een verbod op cv-ketels, waardoor de consument straks verplicht wordt te kiezen voor een dure hybride verwarmingsinstallatie die hem geen enkel voordeel oplevert.

Neem eerst barrières weg

De vereniging is van mening dat het kabinet zich eerst moet richten op maatregelen die tot resultaat hebben dat de aanschaf van een hybride warmtepomp voordelig is. Daarom moeten eerst de barrières voor huiseigenaren worden weggenomen voordat er gesproken wordt over normerend beleid.

Huiseigenaren maken zich naast de betaalbaarheid zorgen over de geluidoverlast en de ruimte die de pomp inneemt in de woning, blijkt uit ander onderzoek van de vereniging. Meer dan de helft van de huiseigenaren ziet het dan ook niet zitten om verplicht te worden een hybride warmtepomp aan te schaffen. Volgens huiseigenaren moet de overheid financieel bijspringen om verplichte maatregelen acceptabel te maken, door betere subsidieregelingen en een korte terugverdientijd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.