Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Huurwet niet controversieel verklaard, NSC en PVV steunen behandeling tijdens formatie

NSC en de PVV zijn akkoord met behandeling van de Wet betaalbare huur in de Tweede Kamer. De partijen uitten eerder nog twijfels. Met hun steun kan de wet snel behandeld worden.

8 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

NSC en PVV spraken de steun voor behandeling van de wet uit bij de Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer, die donderdagmiddag plaatsvond. Het was onzeker wat de partijen zouden doen, nadat ze bij een eerdere commissievergadering Volkshuisvesting zorgen uitten.

De wet wordt op initiatief van Kamerlid Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA op 29 februari ingebracht, meldt FD-journalist Martine Wolzak op X. Kamerlid Barry Madlener van de PVV wil wel “zorgvuldige behandeling”, citeert Wolzak.

De VVD en BBB wilden de wet controversieel verklaren. Dat was in de lijn der verwachting. De partijen lieten zich eerder zeer kritisch uit over de reguleringsplannen van BZK-minister Hugo de Jonge. Hun ideale woonbeleid is erop gericht het woningaanbod zoveel mogelijk te vergroten. Dat zou voor daadwerkelijk lagere woningprijzen zorgen. De regulering zou het aanbod juist verminderen.

Met de Wet betaalbare huur wil minister De Jonge het woningwaarderingsstelsel uitbreiden. Woningen tot 187 punten worden dan gereguleerd. Daarmee zouden de huren 300.000 huurwoningen op termijn dalen. Uiteindelijk zou 90 procent van alle huurwoningen in Nederland minder dan 1.000 euro huur hebben, liet BZK berekenen.

De wet zorgde de laatste dagen tot felle discussies onder voor- en tegenstanders. Tegenstanders wijzen op risico’s voor verdwijnend huuraanbod en een terugval in de bouw. Onder meer de Raad van State, banken, hoogleraren, ontwikkelaars en beleggers uitten die zorg. Als reactie scherpte De Jonge de wet op een aantal punten aan. Zo mogen voor nieuwbouw hogere huren worden gevraagd. De wijzigingen konden ontwikkelaars en beleggers echter niet bekoren.

Voorstanders wijzen juist op de beperkingen van de vrije huurmarkt. De ‘vrije woningmarkt’ leidde de laatste jaren niet tot betaalbare huren, en zal dat in de toekomst ook niet doen, is de kern van hun betoog.

Lees ook: In middenhuurdebat regeren halve waarheden en naïviteit. Wat is er echt aan de hand?

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.