Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Huisnummers voor stacaravans maken vakantieparken veiliger

Provincie Gelderland heeft ruim 9.500 Gelderse stacaravans en chalets een huisnummer gegeven. Zo zijn de bewoners minder anoniem, en worden vakantieparken veiliger.

Provincie Gelderland 6 januari 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Criminelen vinden en kwetsbare mensen helpen

Stacaravans hoeven niet te worden geregistreerd. Dat biedt mogelijkheden voor criminelen en (onbedoeld) voor kwetsbare mensen. Om criminaliteit tegen te gaan en kwetsbare mensen te helpen, is informatie nodig. Door adressen worden mensen beter vindbaar. In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) staan basisgegevens van alle adressen en gebouwen in een gemeente. In Gelderland staan vermoedelijk zo'n 15.000 stacaravans, maar deze staan niet allemaal in de BAG. Dit omdat ze niet permanent vastzitten aan de grond, zoals een huis. Daarom registreerden we (in overleg met gemeenten) de standplaatsen, en gaven deze een adres. Deze staan nu dus wel in de BAG. Die adressen zijn te verbinden aan de Basisregistratie Personen. Zo kunnen overheden en hulpverleners sneller actie ondernemen.

Samen misstanden aanpakken

We willen misstanden op vakantie- en recreatieparken tegengaan. Met het programma Vitale Vakantieparken. maken we zwakkere recreatie-ondernemingen vitaal. Maar vaak is de situatie ernstiger. Dan is het Ariadne-project nodig. In dit project werken de Gelderse gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie en provincie Gelderland samen om criminaliteit en ondermijning op vakantieparken tegen te gaan. Voordat we de stacaravans een huisnummer gaven, overlegden we met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie gaf toestemming, want het gebrek aan informatie over sommige bewoners op de parken gaat heel Nederland aan. We kregen daarbij ondersteuning van ANTEA. Dit bureau weet alles van wet- en regelgeving rondom het toekennen van adressen.

Oproep aan gemeenten

Inmiddels hebben gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Ede, Epe, Ermelo, Neder-Betuwe, West Maas en Waal, Winterswijk en Zaltbommel de huisnummers geregistreerd. Weerbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Het nummeren van recreatieobjecten om criminaliteit tegen te gaan klinkt heel logisch. Ik ben blij dat een aantal gemeenten dit goed heeft opgepakt. Maar we zijn er nog niet. Ik roep andere plaatsen op hieraan mee te doen.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.