Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Hogere bouwleges maken verbouwen steeds duurder

Huiseigenaren zijn dit jaar soms honderden euro’s meer kwijt aan de vergunning voor een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van hun huis. Dit blijkt uit ons jaarlijkse bouwlegesonderzoek.
Bekijk direct de kosten per gemeente

Vereniging Eigen Huis 24 augustus 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In 41 gemeenten stijgen de bouwleges voor een kleine verbouwing dit jaar met meer dan 10 procent en in drie gemeenten gaat de prijs van een bouwvergunning zelfs meer dan 50 procent omhoog. De gemeente Renkum spant de kroon met een verhoging van 65 procent. Deze gemeente heeft het systeem van legesberekening gewijzigd. Een kleine bouwvergunning kost daardoor dit jaar € 450; een stijging van € 177 ten opzichte van vorig jaar. 

Voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van een woning moet in de regel bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Aan de achterzijde zijn verbouwingen vaak vergunningsvrij. Bij de aanvraag van een dergelijke vergunning berekent de gemeente leges.

Verbouwen populair

Door het vele thuiswerken, de lage hypotheekrente en de krappe woningmarkt willen veel huiseigenaren hun huis verbouwen. Veel aannemers zijn dan ook tot ver in het volgende jaar volgeboekt. 

Onderlinge verschillen enorm

Tussen gemeenten zijn de verschillen in leges ook dit jaar enorm: waar Den Haag slechts € 100 berekent voor een kleine verbouwing (van € 10.000) moet daarvoor in Veenendaal € 977 worden neergelegd; bijna 10 keer zo veel. Ook Terschelling (€ 943), Oegstgeest (€ 856) en Woerden (€ 821) berekenen hoge leges als voor een verbouwing een vergunning nodig is. Naast Den Haag zijn de legeskosten ook in Rotterdam (€ 163) en Leiderdorp (€ 155) relatief bescheiden.

Hogere leges maken nieuwbouwwoning duurder

Ook kopers van nieuwbouwwoningen betalen bouwleges. De kosten zitten in de totaalprijs van de woning. In Montfoort en Renkum schieten de leges van een gemiddelde nieuwbouwwoning met bouwkosten van € 170.000 (exclusief grondkosten en btw) dit jaar met meer dan 50% omhoog. Voor een nieuwbouwwoning betaalt een koper in Montfoort dit jaar € 8.468 aan bouwleges; een stijging van € 2.943 (+ 53%) ten opzichte van 2020. In Renkum gaan de leges met € 2.311 omhoog naar € 6.685 (+52%). 

Daarentegen verlaagt Putten de leges voor een nieuwbouwwoning met 36 procent van € 4.831 naar € 3.073. Ook in Loppersum, Mook en Middelaar en Delft dalen de vergunningskosten voor een nieuwbouwwoning met 10 procent tot 21 procent aanzienlijk. Landelijk stijgen de leges voor een nieuwbouwwoning dit jaar met gemiddeld 3.3 procent.

Paal en perk stellen aan verschillen

Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis: “Wij zien jaar op jaar onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook enorme stijgingen en dalingen. Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen. Eerdere oproepen van opeenvolgende ministers van BZK aan gemeenten om hier verandering in te brengen hebben geen enkel resultaat gehad. Daarom roept Vereniging Eigen Huis het kabinet op om de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli 2022 aan te grijpen om de uitwassen in tarieven tussen gemeenten te bestrijden en daarmee een einde te maken aan de enorme onderlinge legesverschillen”.

Bouwvergunning gemiddeld 3% duurder

Vereniging Eigen Huis onderzocht ook dit jaar de hoogte van de gemeentelijke bouwleges*. Landelijk betaalt een huiseigenaar dit jaar voor een bouwvergunning gemiddeld 3 procent meer dan in 2020. Vorig jaar noteerde Vereniging Eigen Huis al een stijging van 2,4 procent ten opzichte van 2019. In 161 gemeenten blijft de stijging beperkt tot maximaal 5 procent en in 120 gemeenten wijzigen de bouwleges dit jaar niet. De legeskosten daalden in 14 gemeenten, het meest in Loppersum, Mook en Middelaar, Putten en Zoeterwoude met meer dan 30 procent. In deze gemeenten kost een kleine bouwvergunning dit jaar ruim € 100 minder dan in 2020. 

*formeel: * Jaarlijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis, uitgevoerd door IGG Bouweconomie, naar de kosten van de Omgevingsvergunning bouwactiviteit. In het onderzoek wordt voor elke gemeente uitgegaan van € 10.000 (excl. btw) voor een verbouwing en bouwkosten van € 170.000 voor een nieuwbouwwoning (excl. grondkosten en btw).

Meer informatie:

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.