Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Hoe zit het nu met wetswijziging voor de digitale inkomensverklaring?

Om de digitale inkomensverklaring mogelijk te maken diende demissionair minister De Jonge (VRO) een wetsvoorstel in. De behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer heeft nog niet plaatsgevonden, waardoor de digitale inkomensverklaring niet op 1 oktober 2023 landelijk kan worden ingevoerd.

Aedes 20 juli 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dit geeft ons de tijd om de nieuwe koppelingen uitvoerig te testen in de pilotregio’s. En ook om in die regio’s te toetsen hoe woningzoekenden reageren op de nieuwe inkomenscheck. Deze inzichten nemen we mee bij de landelijke uitrol.

Behandeling door Tweede Kamer

De behandeling van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer staat nu gepland op 7 september 2023. Vanwege de val van het kabinet behandelt de Tweede Kamer alleen onderwerpen die niet controversieel worden verklaard. Wij verwachten niet dat dit wetsvoorstel op de lijst van controversiële onderwerpen komt te staan, maar we hebben daar geen directe invloed op.

Gaat de behandeling op 7 september door en gaan de Eerste en Tweede Kamer akkoord, dan kan de wet op 1 januari 2024 in werking treden. Hiermee wordt het in het gehele land mogelijk om inkomensgegevens digitaal te delen bij de toewijzing van een sociale huurwoning.

Digitale aanlevering van inkomensgegevens door woningzoekenden aan woningcorporaties en woonruimteverdelers leidt tot meer gemak en minder administratieve lasten. Dat blijkt ook uit onderzoek van Sira Consulting. Na aftrek van de kosten die de invoering met zich mee brengt, besparen woningcorporaties jaarlijks zo’n 9,6 miljoen euro.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.