Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Haken en ogen aan luchtdicht bouwen

Een goed gesprek met de overheid over wat wel en wat niet kan, dat zouden de bouwbedrijven van Midden-Holland graag aangaan. Want luchtdicht bouwen, daar blijken nogal wat haken en ogen aan te zitten.

9 april 2018

Gebouwd om te ventileren

Nederland moet de CO2-uitsttoot drastisch terugdringen. En dat lukt niet alleen door andere energiebronnen in te zetten, isoleren en luchtdicht bouwen is minstens zo belangrijk. Omdat er in de in de praktijk nog wel eens wat zaken mis gaan bij dat luchtdicht bouwen, organiseerde de afdeling Midden-Holland een verdiepende themabijeenkomst over dat onderwerp. Aan de hand van onder meer een aantal praktijkvoorbeelden en de nodige theorie over bouwfysische zaken legde Ing. W.C. Slagter van Nieman-Kettilz Gevel- en Dakadvies uit hoe luchtdicht te bouwen.

De presentatie leverde een open en zeer levendige discussie op over zaken waar de deelnemende bedrijven in de praktijk tegenaan lopen. Bijvoorbeeld dat het voor zon 30% van de bestaande woningvoorraad eigenlijk geen haalbare kaart is om aan de eisen van de overheid te voldoen. Bouwmethoden en materialen die vroeger zijn gebruikt, zijn namelijk helemaal niet berekend op 21e-eeuwse aanpassingen die de woning luchtdicht maken. Bepaalde dakkappen en beluchtingsdakpannen bijvoorbeeld zijn immers juist bedoeld om voor ventilatie te zorgen; afsluiten leidt dan tot rot en schimmel. Hoe moeten we dat aanpakken?, was de vraag uit de zaal. En hoe reëel zijn de eisen van de overheid eigenlijk?

Beter onderbouwen om beter te kunnen bouwen

Zelfs nieuwbouwsituaties, waarbij de bouwwijze naadloos op de eisen kan worden afgestemd, leveren soms problemen op. Niet zozeer bij grotere projecten waar tientallen woningen worden gebouwd; daar is het relatief eenvoudig om volgens een bestek te bouwen dat voldoet aan de voorschriften en eisen die de overheid stelt. Bij de bouw van een enkele woning hebben particuliere opdrachtgevers echter nog wel eens wensen die haaks op de regelgeving staan. Een type baksteen bijvoorbeeld waar onmogelijk luchtdichte schillen mee gemaakt kunnen worden. Bedrijven gaven aan dat ze onvoldoende ondersteuning vanuit de overheid krijgen om koppige opdrachtgevers te overtuigen. Het is onvoldoende duidelijk wat de eisen van de overheid zijn en hoe je er aan moet voldoen.

Gebrek aan informatie

Ook het deel van de presentatie waar afdichtingsmaterialen aan de orde kwamen, leverde een levendige discussie op. Sommige bedrijven hoorden bijvoorbeeld voor het eerst dat er bij nieuwbouw alleen met elastische PUR mag worden gewerkt, omdat daar geen kiertjes door krimp mee kunnen ontstaan. Als je zoiets verplicht, communiceer dat dan ook duidelijk, was de klacht richting de regelgever.

Het zijn overigens niet alleen de bestaande bouwbedrijven die soms belangrijke informatie missen, leerde een vraag aan Bouwmensen, de gastheer van de bijeenkomst. Leerlingen blijken maar mondjesmaat iets mee te krijgen over het onderwerp isoleren en luchtdicht bouwen. We hebben simpelweg niet veel om ze er over te vertellen, aldus de opleiders.

Op zoek naar de dialoog

Een duidelijk signaal vanuit de themabijeenkomst: wil de opgave gerealiseerd kunnen worden, dan zal de overheid niet alleen eisen moet neerleggen maar ook met handvatten moeten komen. Praat met ons, overleg met ons. Raadpleeg praktijkdeskundigen over wat wel en niet kan. Dat was eigenlijk de vraag van de bedrijven, vat Kees Vermeulen de rode draad van de bijeenkomst samen.

Vandaar dat we Bouwend Nederland willen vragen om te kijken wat we richting overheid kunnen doen, vervolgt de voorzitter van de afdeling Midden-Holland. Bijvoorbeeld een werkgroep van deskundigen formeren waar de overheid vragen en plannen kan neerleggen en waar gesproken kan worden over wat wel en niet zinvol en haalbaar is. Niet alleen omdat je een branche niet op pad kunt sturen met een opgave die niet te realiseren is maar ook omdat je woningeigenaren goed moet informeren over wat wel en niet kan.

Vermeulen hoopt eind van het jaar begin volgend jaar een volgende bijeenkomst over dit thema te organiseren. Om te informeren en te enthousiasmeren maar ook om te laten zien wat we hebben gedaan met de vragen en opmerkingen van de leden.

Artikel delen