Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Groen licht voor controversiële woningbouw in Gnephoekpolder

Er is bestuurlijk groen licht om verdere stappen te zetten naar grootschalige woningbouw en natuurontwikkeling in de Gnephoek bij Alphen aan de Rijn. Dat meldt minister Hugo de Jonge van BZK.

24 november 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan de Rijn, regio Holland Rijnland en het hoogheemraadschap Rijnland zijn “eensgezind” over de plannen voor de polder, schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

In totaal gaat om de ontwikkeling van 5.500 woningen en investeringen in natuur, waarbij ook rekening wordt gehouden met het water- en bodemsysteem. 60 procent van de woningen moet ‘betaalbaar’ worden, dus sociale- en middenhuur, en goedkope en middeldure koop.

De minister wil grote bouwlocaties als de Gnephoek vaker gaan ondersteunen. Daarvoor wil hij in het voorjaar van 2024 een nieuwe regeling optuigen.

Weerstand

Woningbouw in de Gnephoekpolder is niet zonder controverse. “Bij de Gnephoek is de woonpet van De Jonge dominant, niet die van ruimtelijke ordening”, zei lector Cees-Jan Pen eerder tegen PONT | Omgeving. Rijksadviseur fysieke leefomgeving Jannemarie de Jonge uitte ook zorgen over hoe bij de bouw water en bodem precies leidend worden.

Verder zijn de kosten van de polderbouw relatief hoog: de ontwikkeling met een totale investeringswaarde van iets minder dan 500 miljoen euro heeft een financieel tekort van 67,3 miljoen euro, vooral door benodigde investeringen in infrastructuur.

Van het tekort wordt 17,3 miljoen gedekt door de gemeente en marktpartijen. De resterende 50 miljoen moet van het Rijk komen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.